MIKROSKOP ZA PREVENTIVU I DIJAGNOSTIKU: Trstenička služba za zdravstvenu zaštitu žena dobila savremenu opremu i stručnjake

SLUŽBA za zdravstvenu zaštitu žena u Trsteniku godišnje proveri više od 1.500 nalaza papanikolau testa, a od ove zime očekuju da će taj broj biti udvostručen.

Foto: DZ u Trsteniku

SLUŽBA za zdravstvenu zaštitu žena u Trsteniku godišnje proveri više od 1.500 nalaza papanikolau testa, a od ove zime očekuju da će taj broj biti udvostručen.

Jer, Služba ginekologije DZ „Dr Sava Stanojević“ je dobila moderan mikroskop za „čitanje“ preparata, a obučen je još jedan specijalista za citoskrininge.

-Sada imamo dva ginekologa za analizu nalaza, kao i savremeni uređaj za čiju je nabavku Opština uložila 450.000 dinara – kaže direktorka trsteničkog Doma zdravlja dr Žaklina Ristić.

-Rana dijagnoza karcinoma grlića materice je ključna, a mi smo je sada značajno unapredili.

Kako je istaknuto, DZ ima i pet obučenih babica, pa je konačno moguće organizovati smenski rad. Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena dr Dragica Gočanin Pejčić napominje da će sa dva citoskrinera rezulati pristizati za najduže 15 dana.

-Naša služba ukupno ima 16.000 kartona, a u ovom delu Srbije svake godine se zabeleži između 800 do 900 porođaja – kaže dr Dragica Gočanin Pejčić.

-Prethodnih godina se mnogo radilo na poboljšanju uslova zaštite reproduktivnog zdravlja pacijentkinja, pa je otvoreno Savetovalište za trudnice, dobili smo 4D ultrazvuk i aparat za radio-talase, koji otkriva rane maligne lezije na grliću materice.

Tokom poslednjih pet godina su nabavljena i tri kolposkopa, a početkom prošlog decembra je – zahvaljujući podršci ambasade Poljske – u Trstenik stigao i ginekološki sto sa elektromotorima, prilagođen pacijentkinjama sa invaliditetom.

A, jedan od posebno obučenih ginekologa je i dr Ivan Milutinović, koji je specijalizaciju završio pre dve godine, a o njemu smo pisali jer je već prvog radnog dana po povratku sa usavršavanja u Beogradu, u ambulantnim uslovima porodio jednu trudnicu…

VANTELESNA OPLODNjA

OPŠTINA u Trsteniku, sa 300.000 dinara, gotovo u celosti nadoknađuje troškove procesa vantelesne oplodnje u privatnim i državnim ustanovama, kao i u inostranim klinikama.

Ovu vrstu podrške dobijaju i parovi u kojima žena ima do 48 godina, a pomažu se i slučajevi lečenja steriliteta kod muškaraca. Moguće je dobiti sredstva i za dijagnostikovani sekundarni sterilitet, odnosno kada je pacijentkinja ranije rodila dete začeto prirodnim putem, a sterilitet se javio kasnije…

Objavljeno: 2. 3. 2022.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Babović