Mladi stručnjaci u velikoj humanoj misiji

BEZ BARIJERA ZA SLABOVIDE

Odlazak na fakultet, posao, u banku, prodavnivu ili bilo koji drugi objekat, za osobe sa invaliditetom može biti pravi izazov, jer većina objekata nema adekvatne prilaze. Rešenje za ove probleme ponudio je startup Incluzio. Aplikaciju je osmislio Bojan Martinović, koji je na ideju došao pre pet godina.

-Odrastao sam kao slabovid, susretao se sa izazovima koji su me motivisali da razmišljam o inovaciji koja bi olakšala svakodnevni život osoba sa invaliditetom. Nakon povratka sa studija u Italiji, posvetio sam se Inclusio projektu u potpunosti – kaže na početku razgovora idejni tvorac ove aplikacije.

Početkom prošle godine, Bojanu se na projektu, pridružio Rastko Damnjanović koji je zadužen za Business Development. Osim njih dvojce, tim čine tri softverska inženjera, dizajner office assistant. Inclusio je krajem prošle godine dobio podršku i u okviru startup akceleratora Univerzum, koji zajedno organizuju kompanija Mozzart i Univerzitet u Beogradu.

STIŽE APLIKACIJA KOJA ĆE OLAKŠATI ŽIVOT OSOBAMA SA INVALIDITETOM

-Povezivanje sa startup zajednicom uvek je dobrodošlo. Na Univerzitetu smo već upoznali nekoliko timova koji razvijaju zanimljive proizvode, a bilo je i kvalitetnih predavača, tako da se nadamo da će i nastavak programa biti koristan svim učesnicima. Posebno se radujemo saradnji sa mentorima, koji su eksperti u svojim oblastima i koji nam je značajno mogu pomoći da napredujemo u raznim aspektima – kaže Martinović.

Sistem koji ovaj tim razvija ogleda se u olakšavanju osobama sa invaliditetom da zatraže pomoć zaposlenih pre suočavanja sa potencijalno nepristupačnim ulaskom na javna mesta. Jedna aplikacija je instalirana na tablet uređaju i nalazi se unutar objekta, sa ciljem da obavesti kada osoba sa invaliditetom zatraži pomoć. Druga aplikacija namenjena je osobama sa invaliditetom, koje pomoću nje mogu da pronađu objekat, opišu svoj problem i zatraže pomoć kada se nađu ispred objekta.

Inclusio će se prvo predstaviti na domaćem tržištu, a u sledećoj fazi planiraju ekspanziju na zemlje regiona. Italiju vide kao mesto gde se prvo mogu probiti na tržište EU, s obzirom na to da je Bojan alumnista Politehničkog univerziteta u Milanu i kada je kontakt sa njima kao vodećom edukativnom situacijom već uspostavljen.

Uz Inclusio platformu osobe sa invaliditetom prevazilaze poteškoće vezane za pristup objektu, pronalaženje dežurnog zaposlenog i javno komuniciranje problema i potrebe pomoći. Proizvod je istovremeno i podrška kompanijama da svim svojim korisnicima pruže jednak kvalitet usluge.

Objavljeno: 15. 2. 2022.

Izvor: BLIC – Društvo