Апликација „Лако Нови Сад“ за особе са инвалидитетом

Коришћење апликације је бесплатно, не захтева се регистрација корисника и не прикупљају се информације о кориснику или његовом кретању.

На основу мапе приступачности саобраћајница у Граду Новом Саду особама са инвалидитетом, која се налази на сајту Локалног омбудсмана, а која није интерактивна и обухвата шири центар Града, локални омsaobraбудсман Града Новог Сада, у сарадњи са фирмом “Пирамид инг”, израдио је апликацију “Лако Нови Сад”.

У питању је мапа која је израђена на захтев грађана, а саму апликацију која је оптимизована је за рад на свим типовима мобилних и таблет уређаја могуће је преузети бесплатно на платформама “Гугл плеј” и “Епл стор”

– Апликација је намењена особама које имају тешкоће у кретању, дакле слепим, слабовидим особама, затим особама које користе помагала при кретању, али може бити од помоћи и мајкама са бебама у колицима – саопштила је локални омбудсман Марина Попов Иветић.

Како даље наводи, да би апликација правилно функционисала, потребно је да се корисник налази у зони која је покривена мапом и да гласовном функцијом или укуцавањем унесе адресу до које жели да стигне. Апликација подржава рад у офлајн режиму, те је могуће коришћење и без Интернет конекције.

Коришћење апликације је бесплатно, не захтева се регистрација корисника и не прикупљају се информације о кориснику или његовом кретању. Како првобитна мапа не обухвата цео Град Нови Сад, у плану је њено проширење до комплетне покривености Града, нагласила је Попов Иветић.

Д. Андулајевић

Objavljeno: 2. 2. 2022

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: D. Andulajević