I HRANA MOŽE BITI ETIČNA

U ovom broju predstavljamo vam tri brenda koja spajaju posvećenost zdravoj ishrani sa principima socijalno odgovorbog poslovanja.

U ovom broju predstavljamo vam tri brenda koja spajaju posvećenost zdravoj ishrani sa principima socijalno odgovorbog poslovanja.

Verovatno ste već probali „Anđele“ ali možda niste znali da u pripremi ovih ukusnih kolačića učestvuju osobe iz ranjivih grupa, a da se deo prihoda donira društveno odgovornim inicijativama. Posetom lokalu Bagel Bejgl pomažete žrtve trgovine ljudima, dok kupovinom brašna i začina leskovačke firme Chrono podržavate osobe sa invaliditetom i male proizvođače sa juga Srbije.

Anđeli

Milica i Milivoje Čalija su, 2012. godine, počeli sa proizvodnjom „Anđela“, integralnih ovsenih keksa bez šećera i belog brašna. Od malog porodičnog biznisa, tokom proteklih d eset godina, razvio se prepoznatljivi brend „Anđeli“, u kom se, osim dvadesetak vrsta originalnih kolačića, sada može naći još čitav niz ukusnih i zdravih ručno rađenih proizvoda. Anđeli Xtra bar je zdrava poslastica od ovsenih pahuljica, obogaćeno probiotskim vlaknima iz korena cikorije, koja spuštaju glikemijski indeks i podstiču varenje. Od skora je u ponudi vrhunski izbor zimnice u saradnji sa odabranim malim proizvođačima iz Srbije.

Pokretači ovog brenda ističu da je jedan od njihovih glavnih ciljeva da posluju u skladu sa principima socijalnog preduzetništva, te zato angažuju osobe koje spadaju u teško zapošljive kategorije. Pored toga, ostavili su besplatnu školu za predeuzetnike a donacijama su, između ostalih, podržali Rok kamp za devojčice, Bel Hospice, Liceulice, Miksalište. Noć muzeja i Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu. Još jedan aspekt u kome se ogleda njihova drušzvena odgovornost je odabir lokalnih proizvođača gde god je to moguće, i korišćenje biorazgradive ambalaže. Kafe i centralno prodajno mesto „Anđeli“ Cookie shop na Vračaru(Knjeginje Zorke 40) negenriše nikakav otpad, a i najveći deo proizvodnje se odvija u skladu sa zero-waste.

Chrono

Chrono je leskovačko preduzeće osnovano s namerom da pomogne kupcima u jednostavnoj pripremi zdravog i ukusnog domaćeg testa. Glavna delatnost mu je proizvodnja i pakovanje jedinstvenih mešavina integralnih brašna za biskvitna testa, bez bilo kakvih aditiva i konzervanasa. Sve sastojke koji se koriste u mešavinama proizveli su mali lokalni proizvođači.

Pored toga što promoviše zdrav stil života, u preduzeću Chrono veruju da svi zaslužuju jednake prilike za uspeh, pa su zato svi zaposleni, osim vlasnika, osobe sa nekom vrstom invaliditeta.

Takođe, redovno učestvuju u humanitarnim akcijama (Bel Hospice, Dečiji osmeh, Kolo Srbskih Sestara), organizuju radionice o zravoj ishrani u osnovnim školama na teritoriji grada Leskovca, ali pomažu i pojedincima koji su zbog prirode svoje bolesti na restriktivnim režimima ishrane doniranjem mesečnih količina brašna.

Među Chrono proizvodima, osim brašna mlevenog u malim lokalnim mlinovima, nalazi se i začinsko bilje, ručno ubrano od strane lokalnog stanovništva. U ponudi je šest gotovih mešavina brašna od celog zrna za beskvasni hleb i testo: tri čiste mešavine i tri sa dodatim začinskim i aromatičnim biljem. Druga linija proizvoda su oni iz „Magične bašte“ koji čine četiri mešavine začinskog i aromatičnog bilja po međunarodno poznatim i priznatim recepturama, mešavina semenki himalajska so i napitak za stimulaciju imunog sistema.

Crono proizvode možete naći u velikim marketima, prodavnicama zdrave hrane širim Srbije ili poručiti preko sajta, a na sajtu chrono.rs čekaju vas i saveti za pečenje hleba i zdravi recepti.

Bagel Bejgl

Bejgl je pecivo koje su poljski Jevreju doneli sa sobom u Ameriku, a danas se najviše vezuje za grad u kome je stekao slavu i popularnost – Njujork. Bagel Bejgl je mala prodavnica slatkih i slanih Bejglova u Knez Danilovoj 39 u Beogradu. Iako liči na još jednu radnju u kraju, ona to nije. Bagel Bejgl je jedinstveno mesto koje je nastalo da bi podržalo borbu protiv trgovine ljudima. Lokal je osnovala NVO Atina organizacija koja se, od 2003 godine zalaže za prava žrtava trgovine ljudima i drugih vidova iskorišćavanja.

U lokalu Bagel Bejgl ovo specifično pecivo se pravi od intagralnog i belog brašna, u slanoj i slatkoj varijanti, a kombinuje se sa nizom zdravih i ukusnih sastojaka. Uz to, Bagel Bejgl nudi jedinstvenu ketering ponudu u gradu – slatke i slane mini bejglove i druge kanapee sa neočekivanim kombinacijama ukusa.

Sav profit koje ovo socijalno preduzeće ostvari usmerava se na programe zaštite žrtava trgovine ljudima koje sprovodi organizacija Atina (podršku programu sigurnog stanovanja, zastupanja na sudu i psihološko osnaživanje). U isto vreme, to je i prostor za stalnu praksu i obuku žrtava trgovine ljudima. Za mnoge od njih ovo je prilika da prvi put steknu znanja, veštine i iskustvo. Trenutno Bagel Bejgl zapošljava pet osoba. Da bi se dalje razvili potrebna im je podrška zajednice. Više informacija i kompletnu ponudu peciva i keteringa možete naći na sajtu www.bagel.rs.

Objavljeno: 2. 2. 2022.

Izvor: LICE ULICE – Bez naslova