ROĐENI BORAC Aleksej Spasovski (10), mladi šahista iz Novog Sada, daje primer značenja reči heroj

Novi Sad je domaćin Evropskog prvenstva za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, na kojem učestvuje i Aleksej….

Alo.rs/Dejan Briza

Znate ko je pravi borac? Onaj ko od najranijih dana života vodi uporedne borbe – zdravstvenu, društvenu, sportsku… Priča o jednom takvom heroju dolazi iz Novog Sada.

Aleksej Spasovski (10), dečak u invalidskim kolicima, redovno pohađa školu, ide na fizikalne terapije, uči strane jezike… I igra šah. O toj ljubavi prema igri na 64 magična polja reporterima Alo! najpre priča njegov otac Aleksandar Spasovski.

– Ljubav prema šahu javila mu se slučajno, kad smo bili na moru. Jedna žena na plaži mu je prišla i pitala ga da li bi želeo da odigra partiju s njom, a on je imao svega pet godina. Nije znao da postavi figure. Ali javilo mu se interesovanje za šah – počinje razgovor Aleksandar, najveća podrška sinu Alekseju, i nastavlja:

– Kad smo se vratili u Novi Sad, gde živimo, našao sam adekvatan klub u kojem može da uči i igra šah. Kad kažem adekvatan, mislim na to da nisam morao da ga penjem kolicima na drugi ili treći sprat.

Ističe Aleksandar da on nije toliko uključen u igru s figurama, ali da njegova supruga i tašta odigraju poneku partiju s njihovim mezimcem.

– Iskreno da kažem, u šah se ne razumem. Kad su takmičenja, samo gledam konačni rezultat. Aleksej kod kuće zna da odigra s majkom i babom. Uvek je želeo da bude aktivan u sportu i pronašli smo šah kao idealnu priliku. Učestvuje i na redovnim i na turnirima distrofičara.

U tom momentu u razgovor se uključuje Aleksej.

– Za mene je šah igra u kojoj je potrebno mnogo strpljenja i uživam dok ga igram. Najviše se takmičim s vršnjacima, ali dešavalo se da se susretnem i sa starijim protivnicima i odnesem pobedu. Pored sportskog nadmetanja, volim da idem u moj klub i da se družim sa drugarima – priča mladi Novosađanin, i naglašava da mu je najdraža pobeda ona koju je ostvario na turniru distrofičara, na kojem je osvojio prvo mesto.

Pored sportske aktivnosti, za svoje godine ima niz obaveza koje su atipične za dečake njegovog uzrasta. Ali sve to junački i uz osmeh podnosi.

– Idem u redovnu školu, gde mi drugari daju veliku podršku. Za redovno školovanje sam se opredelio jer po završetku srednje škole želim i da studiram. Idem i na fizikalne terapije pet puta nedeljno, uporedo učim nemački i engleski jezik…

Šah zahteva mnogo koncentracije, a Aleksej kaže da se priprema za mečeve bez posebnog rituala.

– Samo pokušavam da se opustim. Iskustva iz partija sa starijim takmičarima mi mnogo znače.

Novi Sad je domaćin Evropskog prvenstva za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, na kojem učestvuje i Aleksej.

– Ne očekujem ništa preterano, nije sramota i ako izgubim. Ja u šahu uživam, da li pobedio ili izgubio. Radujem se ovom velikom turniru, zato što će na njemu učestvovati više od 500 takmičara iz svih zemalja Evrope, pa ću moći da upoznam nove prijatelje. A što se plasmana tiče, bio bih zadovoljan jednom pobedom – skromno zaključuje Aleksej Spasovski.

Takvi su heroji…

Šahovski savez Srbije donira specijalna kolica

Šahovski savez Srbije, čiji je Alo! medijski sponzor, odlučio je da Alekseju donira specijalna elektromotorna kolica koja mogu da idu uz i niz stepenice i koja bi on sam mogao da kontroliše.

– To bi nam mnogo značilo. Dešavalo se da ga odvedem na turnir i treba da ga popnem na drugi sprat, pa potom čekam između šest i osam sati da se takmičenje završi da bih ga vratio. Elektromotorna kolica bi nam olakšala situaciju – ističe Aleksandar Spasovski.

Voli i fudbal, košarku…

Aleksej kaže da ima izuzetno izraženu ljubav prema sportu.

– Pored šaha, volim da gledam fudbal, košarku, stoni tenis… Ti sportovi me najviše interesuju. A navijam za Crvenu zvezdu.

Objavljeno: 27. 12. 2021.

Izvor: www.alo.rs

Autor: M. J.

У НОВОМ САДУ 500 ТАКМИЧАРА ИЗ 29 ЗЕМАЉА: Почело 20. Првенство Европе за младе у убрзаном и брзопотезном шаху – www.