Nastavlja se pružanje usluge personalne asistencije

Beograd prepoznaje probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju

Grad Beograd je obezbedio sredstva za pružanje usluge personalne asistencije i u 2021/2022. godine i time potvrdio da nastavlja s pružanjem podrške osobama sa invaliditetom. Ova usluga im omogućuje da vode samostalan i produktivan život kao ravnopravni građani u svojoj zajednici.

-Na nivou Sekretarijata za socijalnu zaštitu zaključen je novi okvirni sporazum sa izabranim licenciranim pružaocem usluge personalne asistencije, Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, iz Beograda, a po predhodno sprovedenom postupku javne nabavke. Okvirni sporazum zaključen je na period od godinu dana. Predviđeno je da se u toku trajanja okvirnog sporazuma utroši oko 185. 000 sati za pružanje ove usluge. Vrednost okvirnog sporazuma iznosi 92.146.650 dinara. Usluga personalne asistencije će se pružati u trajanju od oko 185.000 sati u periodu od godinu dana, s najmanje 80 angažovanih saradnika sa završenom osnovnom obukom po akreditovanom programu odluke za pružanje usluge personalne asistencije za najmanje 80 korisnika u trajanju od najmanje 20, a najviše 40 sati nedeljno – izjavila je Nataša Stanisavljević, gradskaa sekretarka za socijalnu zaštitu, a preonosi Beoinfo.

Ona je dodala da Beograd prepoznaje probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju

-Trudimo se da odgovorimo na njihove potrebe tako što uvodimo nove, razvijamo i unapređujemo postojeće usluge koje predstavljaju oblike najdirektnije pomoći i podrške ovoj kategoriji naših sugrađana. Nakon realizacije prvog pojedinačnog ugovora sekretarijat će s pružaocem usluge zaključivati naredne pojedinačne ugovore a u skladu s preostalim brojem sati definisanim okvirnim sporazumom – istakla je Stanisavljevićeva.

Usluga personalne asistencije obuhvaćena je sa sistemom usluge socijalne zaštite grada, počevši od februara 2016. godine, i od tada se sprovodi u kontinuitetu.

-Usluga je prvobitno pružena za 50 korisnika, a sada je koristi 81 osoba. U narednom periodu planirano je povećanje broja korisnika u skladu sa iskazanim potrebama i kapacitetom pružaoca usluge. Time potvrđujemo da je jedan od prioriteta socijalne politike grada Beograda unapređenje kvaliteta usluga koja pruža korisnicima, kao ii odgovor na odnos prema svim socijalno ugroženim i marginalizovanim društvenim grupama kojoj je podrška neophodna – rekla je Stanisavljevićeva.

Objavljeno: 1. 12. 2021.

Izvor: POLITIKA – Beograd

Radojičić: Beskompromisno nastavljamo da unapređujemo položaj osoba sa invaliditetom – www.biznis24.rs

Potpisan ugovor za nastavak pružanja usluge personalne asistencije – www.blic.rs

Nastavlja se pružanje podrške osobama sa invaliditetom: Personalna asistencija za najmanje 80 korisnika – www.24sedam.rs