Чепом до осмеха: Одржана конференција „ЕКОСОП 2021“

У хотелу „Шератон“ у Новом Саду успешно одржана конференција „ЕКОСОП 2021“ у организацији хуманитарно еколошке организације „Чепом до осмеха“.

Фото: Чепом до осмеха

У хотелу „Шератон“ у Новом Саду успешно одржана конференција „ЕКОСОП 2021“ у организацији хуманитарно еколошке организације „Чепом до осмеха“.

Tеме конференције су актуелне теме: социјално предузетништво, циркуларна економија, активизам организација цивилног друштва и њихова повезаност са доносиоцима одлука на локалном, покрајинском и регионалном нивоу у борби против штетног утицаја климатских промена.

„С обзиром на то колико далеко се мали чеп откотрљао, моја је одговорност да иницирам овакве догађаје“, рекла је Вања Петковић, председница удружења.     

После уводних речи председнице удружења и поздравних говора директора ЈП „Војводинашуме“, Кокаи Роланда, покрајинског секретара за привреду и туризам, Ненада Иванишевића, конференцију је отворила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић, истичући да ће Закон о социјалном предузетништву управо подржати одрживост и деловање удружења грађана попут „Чепом до осмеха“ са њиховом хумано еколошком мисијом.

Министарка Кисић Тепавчевић и градоначелник Милош Вучевић, симболично су доделили помагала дечацима Матеји Дракулић из Пирота и Алекси Манчић из Качарева, који су са породицама дошли у Нови Сад поводом тога. То су 60. и 61. помагало које је купљено у хуманој акцији сакупљања пластичних чепова „Чепом до осмеха“.     

Испред амбасаде Аустрије, заменица амбасадора, Karin Traunmüller, поделила је са учесницима моделе управљања отпада у Републици Аустрији, а видели смо и презентацију компаније М48, задужене за управљање отпадом у граду Бечу.     

Тему пошумљавања и његову адекватну примену у борби са климатским променама учесницима је приближио Марко Маринковић, извршни директор за шумарсто, екологију и развој ЈП „Војводинашуме“.      

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, подсетио је на подједнак значај екологије и економије, као и на чињеницу да је сваком грађанину стало до чисте животне средине.

У панелу „Социјално предузетништво и циркуларна економија“, чуле су се актуелне и корисне информације од релевантних представника УСАИД-а, СМАРТ колектив-а, Фондације Ана и Владе Дивац, Кластера социјалног предузетништва Војводине Каспев, али и професорице Универзитета у Новом Саду, Александре Тубић и представника Агенције за заштиту животне средине.     

Презентације и излагање имали су представнице Привредне коморе Србије и директора курирске службе Bex и PaySpot-а, примерима добре праксе друштвене одговорности и примене циркуларне економије.     

Значај дигитализације и употребе модерних технологија у заштити животне средине показао се у срећној примени на одличним мобилним апликацијама „Еко херој“ и „Однеси“. Коришћење обе апликације у систему рециклаже је било представљено и детаљно објашњено у делу конференције „примери добре праксе“.      Конференција је одржана уз подршку покрајинских и градских власти, као и љубазношћу управе хотела „Шератон“, док су све званице симболичним поклонима обрадовале компаније: dm drogerie.markt, Garnier, Loreal, Univerexport.

Objavljeno: 9. 12. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs