STANOVI ZA RANJIVE GRUPE STANOVNIŠTVA U Šapcu će biti izgrađene 23 stambene jedinice

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da mu je drago što je Šabac jedan od od 19 gradova i opština čiji je projekat ,,Podrška za samostalan život – novi početak“ , kojim se planira gradnja stanova za ugrožene, podržan.

Na konferenciji posvećenoj predstavljanju projekta ,,Podrška za samostalan život – novi početak” koji se realizuje u Šapcu, a u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“, predstavljeni su ciljevi, očekivani rezultati i aktivnosti u okviru projekta.

,Projektom je predviđena izgradnja 23 stambene jedinice za ranjive grupe stanovništva. Porodice koje budu izabrane na konkursu iz kategorija žena žrtava nasilja, romske populacije, osoba sa invaliditetom i mladih koji napuštaju sistem socijalne zaštite biće smeštene u novoizgrađene stambene jedinice u ulici Bože Milanovića u naselju Trijangla.

Kuće će nakon izgradnje biti opremljene adekvatnim nameštajem i uređajima za domaćinstvo. Budući stanari imaće priliku da prođu različite obuke kako bi kroz nova znanja i veštine bili osnaženi za aktivno učestvovanje na tržištu rada što će im omogućiti da nađu posao i dobiju sopstvene izvore prihoda”, rekao je gradonačelnik Pajić.

Ukupan budžet projekta je 750 hiljada evra, u okviru kog je iznos donacije Evropske Unije 638 hiljada evra, a ostatak je učešće Grada Šapca. Projekat sprovodi Grad Šabac i partneri na projektu Centar za socijalni rad Šabac i Karitas Šabac.

,,Grad Šabac ima razvijen sistem socijalne zaštite, sa 6 prava i 11 usluga socijalne zaštite, i kontinuirano izdvaja značajna sredstva za finansiranje socijalne zaštite na lokalnom nivou. Budžetom Grada Šapca za 2021. godinu opredeljeno je ukupno 250 miliona dinara za socijalnu zaštitu”, kazao je gradonačelnik Pajić i dodao da ga uvek usreći kada mogu da pomognu pojedincima i porodicama kojima je pomoć najpotrebnija.

,,Naša je dužnost da pomažemo onima koji su socijalno ugroženi, pružajući im mogućnost za bolji život kroz poboljšanje životnih uslova i uključenosti u socijalni i ekonomski život lokalne zajednice”, kazao je on.

Rukovodilac projekta ,,Podrška za samostalan život – novi početak” Ana Marinković istakla je da je ovo vrlo kompleksan projekat koji zahteva potpunu angažovanost i posvećenost svih koji ga implementiraju.

,,U tom smislu, na početku realizacije ovog projekta obrazovan je tim za implementaciju projekta koji čine predstavnici Grada Šapca, i projektnih partnera Centra za socijalni rad i Karitas Šabac.

Nadam se da ćemo u narednoj godini, koliko je planirano da još traje realizacija ovog projekta, biti uspešni na zadovoljstvo, pre svega korisnika kojima je projekat i namenjen, a samim tim i donatora koji je ova sredstva izdvojio. Glavni cilj projekta je doprinos razvoju održivog, odgovornog i inkluzivnog sistema socijalne politike na teritoriji grada Šapca koji obezbeđuje dobrobit dece i odraslih suočenih sa siromaštvom i socijalnom isključenošću kroz poboljšanje životnih uslova i uključenosti u socijalni i ekonomski život lokalne zajednice“, rekla je Ana Marinković.

Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom za evropske integracije.

Objavljeno: 9. 11. 2021.

Izvor: www.alo.rs

Autor: V. P.