Edukacija i turniri za decu sa posebnim potrebama

FUDBAL I DRUŠTVENA ODGOVORNOST

U prostorijama Fakulteta za sport i fizičku kulturu održan je prvi stručni seminar na temu „Praktična primena i plasiranje adaptiranih sportsko-rekreativnih aktivnosti za učenika sa smetnjama u razvoju i zdravstvenom vaspitanju, sa posebnim osvrtom na fudbalsku igru“, u organizaciji KMF Mungosi uz podršku FS Srbije.

Projekat je odobren od UEFA, u okviru programa „Fudbal i društvena odgovornost“, na period od 2021. do 2024. i biće sastavljen od niza edukativnih skupova u nekoliko gradova Srbije. U planu su turniri uz učešće dece sa posebnim potrebama kao i video-konferencije za stručna lica, trenera i roditelja

Cilj je unapređenje kvaliteta stručnog rada sa decom u smetnjama u razvoju, stalna edukacija stručnog kadra i, pre svega, inkluzija kroz fudbal, uz okupljanje najstručnijeg kadra iz Srbije i regiona koji vode računa o osobama sa invaliditetom i mogu da prenesu ogromno iskustvo i znanje svim subjektima koji realizuju programe za ovu populaciju.

Na seminaru su učestvovali eminentni stručnjaci iz oblasti sportske psihologije i sportskog treninga sa osobama sa invaliditetom. Profesor doktor Goran Kasum govorio je o borilačkim sportovima kao primarnoj i kao dopunskoj aktivnosti za osobe sa invaliditetom, docent doktor Marko Ćosić o sportskom treningu osoba sa oštećenim čulom vida, docent doktor Goran Vukomanović o iznenadnoj smrti kod sportista, a profesor doktor Ljubica Bačanac o ulozi i odgovornsti roditelja u radu sa decom sa smetnjama u razvoju.

Objavljeno: 4. 11. 2021.

Izvor: SPORTSKI ŽURNAL – Fudbal

FUDBAL I DRUŠTVENA ODGOVORNOST – www.fss.rs