LEKOVITA I IZRADA SUVENIRA: Kreativnost dva kruševačka udruženja za pomoć osobama sa poteškoćama

U okviru projekta „Karavan kulture i sporta“…

Foto S. Babović

TOKOM prethodna četiri meseca, članovi udruženja za decu i mlade sa smetnjama u razvoju „Osmeh na dlanu“ i Udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Kruševca su napravili na stotine originalnih suvenira svoga grada.

U okviru projekta „Karavan kulture i sporta“, koji je dobio podršku lokalne samouprave, danima su fotografisali simbole Kruševca, a potom izrađivali magnete, razglednice, dekorativne buk-markere i ukrasne tegle.

– Svi uživaju dok crtaju i boje, naročito su oduševljeni fotografisanjem i svako je napravio od 10 do čak 150 zapisa, od kojih smo odabrali stotinak – kaže Svetlana Ivanović čiji sin ima Daunov sindrom.

– Deca su ovekovečila Bagdalu, Slobodište, portu crkve Lazarica, Dino park, spomenike, skoro sve eksponate u Parku minijatura… što će sve dobiti i poruku: „Pozdrav iz Kruševca“.

Udruženje „Osmeh na dlanu“, čiji su članovi sa različitim stanjima – od lake ometenosti, preko mentalnih ili fizičkih poteškoća, so cerebralne paralize i mišićne distrofije – vole da se izražavaju kroz radionice koje, po pravilu, prate izleti u prirodi Kruševca i okoline.

– Nije retkost da autistična deca budu izrazito talentovana za umetnost – kaže Slađana Biserčić, predsednica Udruženja. – Ali, radionice su i odlična prilika da se druže i budu sa drugom decom, iz redovne populacije.

I, pomenuta udruženja su ovako izrađene suvenire ponudila na prodaju, a sav prikupljeni novac će utrošiti za dalje aktivnosti, prvenstveno nabavku novog materijala za rad i proslavu novogodišnjih praznika, ukoliko to epidemiološki uslovi dozvole.

Članovi udruženja „Osmeh na dlanu“ nedavno su započeli i realizaciju novog projekta – nazvanog „Mogu biti krojač“ – jer su po konkursu preduzeća DIS pod nazivom „Znanje zna budućnost 2021“ dobili sredstva za nabavku šivaće mašine i tekstila.

Foto Kancelarija za mlade
Foto Kancelarija za mlade

Objavljeno: 3. 11. 2021.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Babović