„Сунце” пружа помоћ особама са инвалидитетом: Од креативног рада до запошљавања

Кутак „На крилима маште”, намењен за продају ручно рађених производа особа с инвалидитетом отворен је у приземљу Спенса и ту ће радити две особе с инвалидитетом.

Кутак „На крилима маште”, намењен за продају ручно рађених производа особа с инвалидитетом отворен је у приземљу Спенса и ту ће радити две особе с инвалидитетом.

Запошљавање инвалида је једно од веома важних питања којима се, између осталог бави Удружење за церебралну и дечју парализу Јужнобачког округа “Сунце”. Према речима секретарке тог удружења Јоване Сајић, Кутак је отворен 6. октобра, симболично на Светски дан оболелих од церебралне парализе, док се од 6. до 12. октобра у Србији обележава и Недеља солидарности са особама са церебралном и дечјом парализом. Тако ће у недељу, 10. октобра на платоу Спенса од 10 до 20 сати бити организован спортски дан “Борбом до дечјег осмеха”, када ће кроз ревијалне борбе бити приказани борилачки спортови попут олимпијског и кик бокса, затим тајландског бокса и ММА. Циљ је превазилажење предрасуда које друштво намеће, те заједничким снагама посматрати спорт као активност која се реализује изнад свих разлика. Инвалидитет није препрека, већ читав свет другачијих могућности.

– Осим Кутка, реализована је и премијерна представа “Златокоса”, у изведби деце оболеле од дечје и церебралне парализе која похађају драмсклу секцију – поносно каже Јована Сајић. – Идеја о кутку у ком ће се продавати производи, настали на креативним радионицама развила се сарадњом три удружења, те су осим  нас оснивачи и Удружење за ментално недовољно развијене особе града Новог Сада и Удружење дистрофичара Јужнобачког округа, док је Град Нови Сад пружио подршку.

Како каже, Удружење “Сунце”, од 2008. године постоји са циљем да особама са инвалидитетом побољша квалитет живота и помогне им у свим животним аспектима. То постижу кроз радионице и разне активности, од којих је једна од веома важних и питање запошљавања особа са инвалидитетом.

– То је тема на којој много радимо, те смо тако прошле године успели да запослимо њих седам. Трудимо се да будемо спона између Града, институција и чланова, усмеравамо их како најбоље да остваре своја права која им припадају. Имамо правно-саветодавну радионицу, коју води председница Удружења “Сунце” Јелена Радовић, која је, иначе, особа са инвалидитетом. На располагању је свим члановима којима је потребна правна помоћ или било каква информација о остваривању њихових права и бенефиција.

Удружење броји близу 400 чланова и то из 12 општина, те су регистровани као Удружење Јужнобачког округа, са седиштем у Новом Саду, на адреси Булевар цара Лазара 38. У склопу Удружења ради и Дневни боравак за старије од 27 година, а имају кориснике и од око 60 година.

– Волели бисмо да нам Дневни боравак уђе у градско финансирање јер нам некако увек фали новца за њега – каже наша саговорница. – Простор нам је проблем, налазимо се у бараци која је у доста лошем стању, те на том питању радимо већ другу годину. Трагамо за простором, те када то решимо, можда ћемо моћи да лиценцирамо услуге у Дневном боравку. До сада нисмо могли јер не испуњавамо просторно-техничке услове. Тамо се одвијају само радионице у трајању од неколико сати, где они остану некад и по цео дан да се друже и проводе време заједно.

Како каже, Град Нови Сад финансијски доста подржава социјалу и заиста су много поносни на то у Удружењу. С обзиром на то да су хуманитарна организација, финансирају се из буџета Града, уз пројектно финансирање. Министарство подржава радионице, али би ту била потребна мало јача финансијска подршка.

– Можемо да се похвалимо са неколико радионица које спроводимо у Дневном боравку, попут керамичке радионице, где корисници праве предмете од глине – каже секретарка. – Имамо радионицу ручних радова на којој плету и штрикају разне одевне комнинације попут понча, беретки, а пратимо и трендове, те буде ту још много тога. Раније смо правили и декупаж кутијице, међутим, ипак је ово штрикање било занимљивије, али и њима за развијање фине моторике много практичније. Ту је и кулинарска радионица, на којој наши чланови припремају оброке јер, поред кулинарских вештина, вежбају и фину моторику, која је за њих веома битна. Сами праве све, па чак и тестенине, а касније припремљене оброке и конзумирају.

Према речима Александре Ачански, која води кулинарску радионицу, воле да се друже, кувају, па и путују, с обзиром на то да сваке године учествују на “Тестенијади” у Тителу и увек се врате са првом или другом наградом. Састају се понедељком и четвртком, а некада организују и роштиљ, те искористе викенд.

– Лети се дружимо на Штранду, тамо имамо кабину, захваљујући Граду и буде нас око 15 чланова – каже Ачански. – Сналазимо се помоћу штапа и канапа, шта имамо ми кувамо и од ничега направимо нешто. Кад нам дају брашно, ми месимо тесто, а тако нам је један члан постао и мајстор за тесто. Када кувамо, ту сам да им дам само смернице, они све раде сами: сецкају, месе, кувају, спремају иза себе, а тражим и да они донесу рецепте по којима ћемо нешто да правимо. 

Како каже, Савез за церебралну и дечју парализу Војводине окупља организације све на територији Војводијне и броји око 12 чланица. Они реализују своје годишње активности као што је такмичење у певању “Златни глас” у Апатину, “Тестенијада” у Тителу, шах турнир и друге манифестације, на којима радо учествују.

Веома битна ставка на којој Удружење активно ради је климатско – рехабилитациони опоравак, где су, по речима секретарке Јоване Сајић, старије особе од 18 година са церебралном и дечјом парализом дискриминисане правилником. Они немају право на бањско – климатско лечење.

– Деца још увек могу да иду 21 дан годишње бесплатно у бању и то захваљујући Граду, од ког већ 30 година имамо подршку, а она и ове године није изостала – каже Сајић. – Тако је и ове године десетак наших корисника инвалидских колица старијих од 18 година успело да оде у бању Врдник на рехабилитацију. Бање су много скупе, а послати неког самог је другачије него када они иду заједно у групама. Боримо се за то да нашим члановима омогућимо бесплатан одлазак у бању или на море и трудимо се да испоштујемо ствари битне за њихово психо – физичко здравље и побољшамо им свакодневни квалитет живота.

Деци до 15 година на располагању базен и глума

Према речима секретарке Удружења “Сунце” Јоване Сајић, између осталог се реализују и драмске секције са децом до 15 година, у сарадњи са Драмским студијом “Театрило”, али и ту не изостаје подршка Градске управе за културу. На крају се све запечати представом која се увек јавно показује, на шта је Удружење изузетно поносно.

– Појављујемо се на дечјим базарима, када се прикупља новац за лечење деце, јер су ту углавном и деца из нашег удружења и излажемо оно што направимо – каже Јована Сајић. – Остварили смо сарадњу и са Ватерполо клубом “Војводина”, те су деца до 15 година могла да користе бесплатно базене на “Сланој бари” сваког викенда, два месеца бесплатно. Ватерполисти су максимално помагали деци да превазиђу евентуалне баријере које им се нађу на путу.

И. Бакмаз

Objavljeno: 9. 10. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: I. Bakmaz