Posao mi je bio sve na svetu

KOLIKO JE OSOBAMA SA INVALIDITETOM TEŠKO DA NAĐU POSAO:

Našoj redakciji obratio se Željko Radić iz Lišnjice kod Loznice, navodeći da mu u kompaniji u kojoj je bio zaposlen skoro godinu i po dana nije produžen ugovor i da za to nije dobio nikakvo objašnjenje. Željko je osoba sa invaliditetom, koji brine i o bolesnoj majci, a od prvog oktobra je bez osnovnih primanja.

Željko Radić je osoba sa inaliditetom i nikad nije imao stalan posao. Sa dijagnozom Laka duševna zaostalost, susreće se sa preprekama, koje nekad ne može da prevaziđe. Nakon što je jedna televizija radila priču o njegovoj teškoj životnoj situaciji, Željku se sa potragom posla prošle godine posrećilo i on je dobio zaposlenje u supermarketu u Loznici.

„Posao sam dobio u junu mesecu prošle godine, taj posao mi je veoma značio. Imao sam nadu u bolje sutra i da sam našao svoj poziv. Sa platom sam uspevao da izdržavam sebe i majku. Inače, moja majka boluje od dečije paralize i potpuno je nesposobna za samostalni život. Njeni roditelji su umrli pre nekoliko godia, i otkada nema bake i deke sve je spalo na mene. Dok sam radio mogao sam da plaćam račune i da nekako izguramo mesec, sada ćemo bukvalno na ulicu“, objašnjava Željko Radić iz Loznice.

Željko navodi da je u jednom marketu bio zaposlen na određeno vreme, te i da je bez posla ostao nakon što je prethodno bio na bolovanju. Kaže da mu je u tom marketu bilo dobro. Navodi i da nikada nije imao veće probleme na poslu , zbog kojih bi mogao da posumnja da mu ugovor neće biti produžen.

„Obavestili su me u ponedeljak da više ne moram da dolazim na posao i da mi ugovor koji je trajao do 30. septembra neće biti produžen. Niko mi ništa nije želeo da mi objasni, bukvalno dva minuta razgovora, ne trebaš nam više i to je to. Čak su mi rekli da nekoliko radnih dana koje sam imao pred sobom ne moram dolaziti i da će mi to svakako biti plaćeno“, navodi Željko.

Iz kompanije u kojoj je Željko radio, navode da je ovakva odluka donesena nakon detaljne evaluacije rada i doprinosa zaposlenog.

„Kompanija Delez Srbija zapošljava u sistemu skoro 13 000 kolega, poštujući sve zakonske odredbe kojima se reguliše njihov radni status, primanja i obaveze. Nakon redovne detaljne evaluacije rada, doprinosa i odnosa prema kolegama doneta je nažalost odluka da se gospodinu Željku Radiću iz Loznice ne produži ugovor na određeno vreme na osnovu kojeg je bio zaposlen u kompaniji Delez Srbija i koji ističe 30. septembra“, navode iz kompanije Delez u kojoj je Željko radio.

U Srbiji inače, ima blizu 730 hiljada osoba sa invaliditetom, i najčešće se susreću sa problemom pronalaska stalnog posla. Đ. M.

Objavljeno: 7. 10. 2021.

Izvor: PODRINSKE – Zabeleške

Autor: Đ. M.