POSAO ZA 41 OSOBU SA INVALIDITETOM

NA JAVNIM RADOVIMA U ZAPADNOBAČKOM OKRUGU ANGAŽOVANA JE 161 OSOBA SA EVIDENCIJE NEZAPOSLENIH

Na području Zapadnobačkog okruga 161 sa evidencije nezaposlenih radno je angažovano na javnim radovima. Jedan od ciljeva javnih radova je očuvanje i unapređenje radnih sposobnosti nezaposlenih lica radnim angažovanjem u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada, održavanje i obnavljanje javne infratsrukture, održavanje životne sredine i prirode.

Zaposleni u javnim radovima pripadaju kategoriji teže zaposljivih, kao što su nezaposleni koji na posao čekaju duže od 18 meseci, lica bez završene srednje škole, radno sposobni korisnici novčane nagrade, osobe sa invaliditetom, i Romi. Prioritet za uključivanje u ove programe dat je nezaposlenima koji se prvi put zapošljavaju na javnim radovima.

Radovi se sprovode u oblasti uređenja javnih površina, prostora ispred napuštenih kuća, dvorišta škola, divljih deponija, vikend naselja, dečijih igrališta, prostora oko groblja, pripremi materijala za reciklažu. Sprovode se i radovi u staklenim i ekološkim baštama, selekciji, sortiranju i evidentiranju knjiga, pomoći starijim i ugroženim licima, izradi keramičkih suvenira.

Jedan od aktivnih učesnika na ovim programima je i Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“ Sombor koji poslednjih deset godina izvođač javnih radova. Ističu da su angažovanjem na javnim radovima postigli više značajnih opštih i društveno korisnih ciljeva. Prema rečima stručnog saradnika, Pavla Lalića, zahvaljujući javnim radovima u bolnici je angažovano više desetina osoba sa invaliditetom koja su ovim putem stekla ličnu i profesionalnu satisfakciju, podizana je ekološka svest kod korisnika, kod građana i zaposlenih, ustanovljena je važnost procedura poput praćenja otpada, reciklaže, održavanje zelenila i drugo. Izražena je nada da će javni radovi i ubuduće opstati i na taj način doprinositi radnom angažovanju teže zapošljivih kategorija stanovništva.

Ističući značaj javnih radova, Svjetlana Nešić, načelnik odeljenja somborske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje posebno naglašava da je zahvaljujući javnim radovima na kojima se angažuju osobe sa invaliditetom, ove godine, u okrugu zaposlena 41 osoba sa invaliditetom, a da je za ove programe izdojeno 9,2 miliona dinara.

Objavljeno: 20. 8. 2021.

Izvor: SOMBORSKE NOVINE, Sombor – Bez naslova