„VI STE NAŠI HEROJI“ Vučić uručio zastavu paraolimpijcima pred put u Tokio

Predsednik je zastavu Srbije predao svetskom rekorderu i dvostrukom paraolimpijskom šampionu u bacanju čunja Željku Dimitrijeviću…

FOTO: RADE PRELIĆ / TANJUG

Na Olimpijskim igrama stvaraju se heroji, na Paraolimpijske igre dolaze već stvoreni heroji, poručio je 23. avgusta predsednik Aleksandar Vučić na prijemu koji je priredio za paraolimpijski tim Srbije, uručujući im zastavu naše zemlje koju će nositi na Igrama u Tokiju.

Predsednik je zastavu Srbije predao svetskom rekorderu i dvostrukom paraolimpijskom šampionu u bacanju čunja Željku Dimitrijeviću, rekavši da to čini od srca.

– Vi ste već danas naši heroji. Bez obzira na plasman i medalje koje ćete sigurno doneti za našu zemlju – podvukao je Vučić.

On je kazao da Srbija navija da se paraolimpijci iz Tokija vrate sa što više medalja, i podsetio da su na Igrama u Pekingu osvojene tri medalje, u Londonu pet, a Riu devet.

– Ti uspesi su sve veći – konstatovao je on ukazujući da na Paraolimpijske igre u Japan putuje 20 sportista, koji će se takmiči u sedam sportova.

– Vaši sportski maniri mogu da posluže kao svetli primer kakav smo viteški narod i kakvu divnu zemlju Srbju predstavljate – naglasio je predsednik.

Istovremeno je ukazao da je država od 2012. povećavala nagrade za uspehe paraolimpijaca, te da je nagrada bila 24 miliona dinara, a danas je 90 miliona dinara, čime je izjednačena sa nagradama olimpijaca.

– To nije pitanje pažnje, već je pitanje da razumemo svet u kojem živimo, sve većeg ugleda zemlje koju donose paraolimpijske medalje. Hvala vam svima što do sada štitili interese Srbije i branili boje naše zemlje. Ponosni smo na vas, hvala na svom trudu, radu na ogromnoj energiji. Uveren sam da ćemo se po povratku sa Paraolimpijskim igrama zajednički radovati – podvukao je on.

Vučić je ukazao da Paraolimpijada privlači sve više pažnju u celom svetu, posebno razvijenom dela sveta.

– Ovo je za nas vanredna prilika za najbolje prezentovanje Srbije, donošenje mnogo poena za našu zemlju. Želim da verujem da će građani to da razumeju. Radovaćemo se vašim uspesima, zbog nas, jednako kao i zbog vas, jer se na Paraolimpijskim igrama takmiče zemlje i one su prilika da pokažemo koliko smo napredovali i radili – objasnio je Vučić.

Predsednik je podsetio i na život Džozefa Aldena Rejmana, koji je kaže, kao tek svršeni student, Amerikanac, dobio privilegiju da stažira kod možda i najvećeg reditelja Federika Felinija, ali je nedugo po bajkovitom početku velike karijere, doživeo tešku saobraćajnu nesreću, nakon koje je ostao trajno delimično paralizovan.

– Taj događaj je promenio njegov žitov, ali ne u smislu profesionalne afirmacije, jer je reč o čoveku impresivne biografije, već je nesreća promenlila način na koji je percipirao svet oko sebe i potrebe drugih ljudi – rekao je Vučić.

Tada je, podseća, počeo da snima dokumentarce o paraolimpijcima i da piše članke o njihovim naporima i nadčovečanskom trudu da ostvare svoje sportsle ciljeve, a, uzimajući za polaznu osnovu lično iskustvo, bio je svestan izazova i prepreka sa kojima se paraolimpijci suočavaju tokom trenažnog procesa i takmičnja.

Vučić je citirao Rejmonovu rečenicu koje dočaravaju istinsku veličinu truda paraolimpijaca: “ Na Olimpijskim igrama se stvaraju heroji, a na Paraolimpijske igre dolaze već stvoreni heroji“.

Paraolimpijac Zzeljko Dimitrijević istakao je da mu je izuzetna čast što mogu da preuzmem zastavu Srbije ispred svojih drugara, koji će da se bore za tu i uz tu zastavu.

– Nadam se da nećemo izneveriti vaše poverenje i da ćemo se na pravi način boriti. Od vas samo želim da nas podržite i da vidimo suze radosnice kade se zastavi zavijori na pobedničkom postolju – rekao je Dimitrijević i zahvalio se predsedniku i Ministaratvu omladine i sporta na podršci.

Vučić je preneo da mu je, posle uručivanja zastave, Dimitrijević rekao da ide u Tokio po treće zlato i da će se sigurno vratiti sa zlatnom medaljom.

– Rekao sam mu da je to pre Olimpijskih igara izgovorila samo Jovana Preković – dodao je Vučić, podsetivši da se Jovana iz Tokija vratila kao olimpijska šampionka u karateu.

Inače, Srbiju će na Igrama predstavljati 20 sportista u sedam sportova.

Paraolimpijske igre u Tokiju održaće se od 24. avgusta do 6. septembra.

Objavljeno: 23. 8. 2021.

Izvor: Tanjug

Izvor: www.sport.blic.rs