Srpski takmičari krenuli na put u Japan

UOČI PARAOLIMPIJSKIH IGARA U TOKIJU

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Dvadeset predstavnika naše zemlje u streljaštvu, stonom tenisu, atletici, biciklizmu i tekvondou. – Evropska unija partner Paraolimpijskom komitetu Srbije i pokriva sve troškove učešća

Ispaćaj Srpskih paraolimpijaca na predstojeće igre u Tokiju, održan je 20. avgusta u Beogradu. Događaj je organizovan u atletskom tunelu na stadionu „Rajko Mitić“.

Predstavnik delegacije Evropske unije Pol-Anri Prese, koji je partner Paraolimpijskom komitetu Srbije, rekao je da je veoma ponosan na tu saradnju. „Veliko mi je zadovoljstvo što sam sa vama, samo nekoliko sati pre vašeg odlaska u Tokio, gde će te predstavljati Srbiju na Paraolimpijskim igrama. Veoma sam ponosan što je Evropska unija partner komiteta. Evropska unija pokriva troškove putovanja svih 20 srpskih sportista, kao i njihovih trenera i opreme“, dodaje on.

Cilj Evropske unije je, prema njegovim rečima, da pruža podršku inkluziji u svim sferama društva, a osobe sa invaliditetom su među najugroženijim grupama, kako u Srbiji tako i u EU.

Predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović istakao je da cilj Komiteta nisu samo odlični rezultati sportista, već i uključivanje marginalizovanih grupa. „Naš cilj nije samo postizanje velikih rezultata, već i inkluzija onog dela stanovništva, koji je do sad bio isključen iz društva „, ocenio je Mićović.

Pomoćnik ministra za omladinu i sport Darko Udovičić ocenio je da je to „vanserijski događaj, da su to vanserijski ljudi, a delegacija EU je napravila vanserijski iskorak u pomoći Paraolimpijskom komitetu“.

Nemanja Matijašević, koji će na Paraolimpijskim igrama biti najmlađi srpski sportista, dodao je da će sportisti „dati sve od sebe da osvoje više medalja nego na Igrama u Riju, 2016. godine“.

On će nastupati u dusciplini skok udalj, a pored atletike srpski takmičari nastupaće i u streljaštvu, stonom tenisu, biciklizmu i tekvondou.

Moto video – kampanja paraolimpijskog tima nosi naziv „A koja je tvoja supermoć“. S.R.

Objavljeno: 21. 8. 2021.

Izvor: POLITIKA – Sport

Autor: S. R.