ПРИЈАО ИМ ОДМОР У БАЊИ: Пријем у Покрајинској влади за студенте са инвалидитетом

Десеторо студената, девет пратилаца и два едукатора боравили су у Бањи Кањижа у оквиру пројекта „Рехабилитационо-едукативни дани за студенте са инвалидитетом у Бањи Кањижа“…

Фото: Прес биро АПВ

ПОКРАЈИНСКИ секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић 20. avgusta је у Покрајинској влади у Новом Саду приредио пријем за студенте новосадског Универзитета са делимично или потпуно отежаним ходом и ослабљеном моториком, који су од 1. до 10. августа боравили на рехабилитацији у Бањи Кањижа.

Десеторо студената, девет пратилаца и два едукатора боравили су у Бањи Кањижа у оквиру пројекта „Рехабилитационо-едукативни дани за студенте са инвалидитетом у Бањи Кањижа“, Новосадског удружења студената са инвалидитетом, за који је средства издвојио Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.
Обраћајући се присутнима, Милошевић је нагласио да је пут студената са инвадидитетом окренут стицању знања и пуној интеграцији у радне процесе, као и да универзитет треба да буде место интернационализације, дигитализације, али и хуманизације, јер као друштво можемо напредовати само уколико је све подређено човеку.
По речима проректорке за наставу проф. др Сање Подунавац Кузмановић, студенти са инвалидитетом су за њу на почетку мандата представљали велики изазов, али да сада са поносом може рећи да је успела да се избори за то да један студент са инвалидитетом буде трајно запослен на Универзитету у Новом Саду и да се бави организацијом активности ових студената.
Председница Новосадског удружења студената са инвалидитетом Ана Илић истакла је да је значај овог пројекта пре свега у изградњи свести о здравим животним навикама, али и у конкретној помоћи, односно рехабилитацији, којом се олакшава кретање и свакодневно функционисање особа са инвалидитетом.
Пријему студената присуствовалa је и проф. др Агота Виткаи Кучера, оперска уметница, која је заједно са осталим колегама учинила да студенти током десетодневног боравка у Бањи Кањижа уживају у богатом културно-уметничком програму.

Objavljeno: 20. 8. 2021.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. S.