Prostor kulture namenjen osobama sa invaliditetom

Inkluzivni centar za osobe sa invaliditetom biće jedinstven kulturni centar….

Deo objekta koji se nalazi na uglu Savske i Risanske ulice se renovira i po završetku radova tu će se realizovati program kulturne inkluzije osoba sa invaliditetom. Objekat je građen od 1936. do 1938. na osnovu projekta arhitekte Dimitrija M. Leke.

-Projektom će se od postojećih poslovnih prostora na drugom i trećem spratu i na tavanu, odnosno u potkrovlju, formirati jedinstven prostor kulture za potrebe Udruženja građana „Radionica integracije“, radi sprovođenja programa kulturne inkluzije osoba sa invaliditetom. Predviđeni su radovi u okviru drugog sprata, formiranje galeriskog gledališta u nivou trećeg i formiranje adekvatnog prostora za probe u nivou potkrovlja. Ulazima iz Savske i Risanske ulice biće omogućen pristup objektu, s tim što će ovaj prvi ulaz biti namenjen posetiocima, dok je drugi iz Risanske ulice projektovan za zaposlene – rekao je Luka Petrović, gradski sekretar za investicije, a prenosi Beoinfo.

Novi prostor moći će da primi oko 240. osoba. Veza između drugog sprata sa pripadajućim prostorom trećeg sprata (galerije) i prostorom za probe omogućena je novoprojektovanim internim stepeništima.

-Inkluzivni centar za osobe sa invaliditetom biće jedinstven kulturni centar koje će moći da se ogranizuju predstave, koncerti, izložbe, predavanja i panel diskusije, te likovne, vajarske, grafičke radionice, škola kreativnog pisanja i susreti sa piscima-naveo je Petrović.

Objavljeno: 5. 8. 2021.

Izvor: POLITIKA – Beogradska hronika