Витезови осмеха – радост у добрим делима за друге

У жељи да подржи и унапреди живот особа са инвалидитетом, Удружење грађана „Витезови осмеха“ основано је у нашем граду 2015. године…

Фото: УГ "Витезови осмеха"

У жељи да подржи и унапреди живот особа са инвалидитетом, Удружење грађана „Витезови осмеха“ основано је у нашем граду 2015. године, а уз поменуту подршку и социјалну заштиту, настоји да промовише и поспеши видљивост стручног позива дефектолога.

У почетку је идеја била да се све одвија на нивоу локалне заједнице, међутим током шест година делатност је проширена и ван граница Србије.

– Сада делујемо према свима који се налазе у скупини социјално осетљивих и рањивих категорија популације – објашњава председник Удружења грађана „Витезови осмеха“ Небојша Николић. – Друштво је волонтерског профила, иницијално су га основали људи који се баве дефектологијом, психологијом, педагогијом и медицином, мада имамо и људе других струка. Сви су окупљени око идеје подршке и социјалне заштите деце и младих са сметњама у развоју, као и старих и усамљених особа, а сад већ и комплетне подршке најмлађим члановима у нашем друштву, са и без сметњи у развоју.

Информације о свим активностима доступне су на њихобом веб-сајту www.vitezoviosmeha.weebly.com у одељку „Новости“. Кроз добра дела и хуманитарни рад вратити осмех на лице што већег броја деце и старијих – била је и остала мисија удружења.

– Називом удружења указујемо на витезове, као проносиоце осмеха – открива Николић. – Витешки је чинити добра дела, даривати, а не очекивати било какво уздарје. Водимо се осећајем да ћемо помоћи некоме, а његови потомци ће помоћи нашој деци и тако ће се круг затворити. Уједно, уз даривање другима, ми смо срећни. То је као кад садите дрво и не очекујете да ћете баш ви седети у хладу његове крошње, већ га садите у жељи да ваша деца, унуци и потомци уживају под тим дрветом, као вашим делом. За сав хуманитарни рад, добра дела и алтруизам који промовишемо потребни су, како би то поједини писци рекли, упорност корњаче и стрпљење шкољке.

Активности „Витезова осмеха“су бројне, сад већ и традиционалне.

– Почели смо малим корацима и са идејом обележавања Недеље толеранције, коју смо организовали тако да обухватимо Светски дан толеранције, 16. новембар – напомиње Небојша Николић. – Манифестацију смо реализовали кроз инклузивне радионице, умрежавањем деце и младих са сметњама у развоју са децом и младима уредног развоја, у жељи да направимо стимулативну средину за њихову пунију социјалну инклузију и интеграцију. Недељу толеранције организујемо већ шесту годину, од 7. до 17. новембра. Обележе је бројне радионице у ШОСО “Милан Петровић”, али и активности у другим школама, где сензибилишемо децу за сусрет са неким ко има одређену врсту инвалидитета.


Промоција толеранције

Удружење грађана “Витезови осмеха” је 2017. године установило и признање “Витез толеранције”, које се додељује појединцима и установама за промоцију вредности толеранције и добра дела према социјално осетљивим и рањивим групама.

– Пратимо људе који добро раде и истичу се, а баве се најразличитијим професијама – објаснио је Небојша Николић. – Узимамо у обзир ситуације у којима ти људи, поред свог примарног посла, некоме помогну или покажу стрпљење. Сваке године имамо 30 до 35 таквих лауреата, чиме желимо да потврдимо да и даље живимо у изузетно добром и хуманом друштву, које има много појединаца и установа које улажу у хумана дела, те да их учинимо социјално и медијски видљивијим.


Удружење успешно сарађује са Музејем Војводине и различитим другим институцијама. Још једна од успешних активности “Витезова осмеха” је “Зелени изазов”, у оквиру које деца и млади са сметњама у развоју саде дрвеће и различито биље у срединама у којима бораве.

– “Зелени изазов” организујемо од 2018. године – наводи Николић. – Сваке године направимо мали конкурс, па нам се људи јављају с предлозима где би ваљало нешто посадити. У априлу смо тако поклонили 50 садница црвеног храста Посушју у западној Херцеговини. Ове године планирамо и садњу у Тузли и на острву Раб. У оквиру “Зеленог изазова” саднице су се нашле у Пироту, Смедеревској Паланци и Шапцу, а ускоро ћемо их поклонити Брусу и Тополи.

Чувена је њихова акција “Мисија добрих дела” у оквиру које помажу породице које живе у сиромаштву или су тренутно у стању социјалне потребе, просторе дневних боравака у систему социјалне заштите, као и саме установе у смислу опреме која им је потребна. Та акција је, такође, попримила регионални карактер.

– Можемо постати бољи људи кад усавршимо уметност даривања и када спознамо чисту искру радости у томе што чинимо за друге, добробит у ширењу љубави и толеранције, без очекивања било каквог уздарја. На крају сваке акције можемо да кажемо да учесници одлично реагују, иако је реч о различитим личностима. Посебна је драж све њих довести на линију једне заједничке радости, заједничког усхићења, јер смо нешто посадили, одиграли представу, рецитовали… Њихова радост јесте успех целог нашег тима – закључује Небојша Николић.

Б. Павковић

Objavljeno: 3. 8. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: B. Pavković