NOVI PRIKAZ ISTORIJE: Prekogranična saradnja sa bugarskom oživela Muzejski trg u Leskovcu

Ovo je samo deo dvogodišnjih aktivnosti leskovačkog Narodnog muzeja koje su prikazane na svečanosti povodom završetka projekta prekogranične saradnje sa bugarskim Botevgradom.

Foto I. Mitić

ULICE oko Muzeja zatvorene za saobraćaj, a vrata tek renoviranog hola širom otvorena za posetioce. Okolina u totalnom mraku.

Na fasadi zgrade, u 3D tehnologiji, smenjuju se kadrovi predmeta koji svedoče o osam milenijuma dugoj istoriji grada na Veternici… Na video-bimu film o njegovoj turističkoj ponudi, a na muzejskom trgu kameni eksponati koji su posle mnogo godina izašli iz depoa ove ustanove.

Ovo je samo deo dvogodišnjih aktivnosti leskovačkog Narodnog muzeja koje su prikazane na svečanosti povodom završetka projekta prekogranične saradnje sa bugarskim Botevgradom.

U renoviranje hola, izgradnju pristupne rampe i toaleta za osobe sa invaliditetom, te suvenirnice i Informacionog centra, formiranje lapidarijuma i digitalizaciju postavke ukupno je uloženo gotovo 240.000 evra. EU je donirala nešto više od 207.000, a ostatak je obezbeđen iz gradskog budžeta.

– Ovim projektom izlazimo iz okvira tradicionalnog i ulazimo u svet novog, modernog i virtuelnog – istakla je Mira Ninošević, direktorka Narodnog muzeja u Leskovcu, ustanove koja je sada okružena sa 12 posebno osvetljenih i zaštićenih, kamenih eksponata, a centralno mesto zauzima pitos, velika posuda za čuvanje žitarica ili vina, star blizu dva milenijuma.

– Na trgu ćemo oživljavati prošlost, ali će on biti mesto druženja i spoznaje, gde će se naša deca okupljati kroz različite radionice, promocije, predavanja, koncerte – dodaje Mira Ninošević.

Za te namene su nabavljene nove muzejske police, vitrine i panoi, a gradonačelnik Goran Cvetanović je podsetio na činjenicu da je leskovačka ustanova ove godine, po četvrti put, proglašena za najbolju u Srbiji.

Kustos i jedan od autora projekta Suzana Ranđelović ističe da su deo ovog projekta još knjiga, mapa i dokumentarni film o turističkim potencijalima i kulturnoj baštini Leskovca i Botevgrada.

ATRAKCIJE

POSEBNA grupa projektnih aktivnosti je digitalizacija postavke uz pomoć modernih tehnologija i raznih aplikacija. Jedna od njih je namenjena edukaciji najmlađih kroz zabavu, a uz pomoć druge posetiocima se omogućava da virtuelno obuku izloženu odeću s kraja 19. i početkom 20. veka. Kroz naročite naočare mogu i da „dodirnu“ eksponate, uz prateći audio-opis…

Objavljeno: 29. 7. 2021.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: I. Mitić