ПРИЈАВЕ, ПА ОБЕШТЕЋЕЊЕ! Мајке оштећене донедавном применом спорног закона могу да одахну

Да би добиле обештећење маме морају да се пријаве органу који им је и донео решење…

Фото Н. Фифић

ОКО 3.000 мајки деце са инвалидитетом оштећено је у протекле три године применом неуставних одредби Закона о финансијској подршци породицама са децом.

Тим прописом њима је било ускраћено да истовремено примају накнаду зараде док су на боловању и туђу негу и помоћ, већ су морале да се определе за један износ.

Неправда је исправљена изменама и допунама овог закона, које су посланици изгласали прошле недеље. Да би добиле обештећење маме морају да се пријаве органу који им је и донео решење. Код породиља у Београду то је Секретаријат за дечју заштиту, док су у Србији то углавном службе при општини.

– Колико је тачно мама оштећено због неуставних одредби Закона о финансијској подршци породицама са децом још увек нема, јер нам Министарство за бригу о породици није доставило тај податак иако смо га тражили – каже Татјана Мацура, председница Удружења „Маме су закон“.

– Наша процена је да их је од 2.000 до 3.000.

Она наглашава да су се као удружење због тога обратили поверенику за информације од јавног значаја. На листи оштећених су још и маме пољопривреднице, њих седамдесетак, али и оне које нису у прва три месеца добијале минималну зараду што је сада прописано изменама и допунама закона.

– С обзиром на то да је одредба о гарантованој минималној заради у прва три месеца од рођења бебе ступила на снагу 1. јула претпостављамо да износи нису превисоки и да је новац обезбеђен последњим ребалансом буџета – каже наша саговорница.

За одредбе које су проглашене неуставним постоји рок за подношење захтева за обештећење у трајању од шест месеци од објављивања у „Службеном гласнику“. Мајке деце са инвалидитетом требало би да се пријаве до 5. децембра, за минималне накнаде током породиљског рок је 29. новембар, док би пољопривреднице морале да повраћај новца траже најкасније до 15. новембра.

НАСТАВЉАЈУ БОРБУ

УДРУЖЕЊЕ „Маме су закон“ је поднело неколико амандмана на предлог измена и допуна закона, које овога пута нису прошле, како им је речено због недостатка новца у државној каси. Оне, истиче Мацура, настављају да се боре за права мајки са четворо и више деце, да се минималац прима током читавог породиљског и да се смањи број месеци за обрачун накнаде са 18 на 12 месеци радног стажа.

Objavljeno: 05.07.2021.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Ž. S.