Ples u 21. veku

PREMIJERA NOVE PREDSTAVE ASOCIJACIJE „PER.ART“ U NOVOM SADU

Foto: Per.Art

„Ples u 21. veku“ naslov je nove predstave Asocijacije „Per. Art“ u Novom Sadu. Premiera će biti izvedena večeras u 20 sati, prva repriza sutra, takođe u 20 sati, a publika će predstavu zbog epidemioloških mera, moći da prati online, putem linka https://perart.studio20.rs/ Koreografkinja predstave „Ples u 21. veku“ je Natalija Vladisavljević, dugogodišnja članica „Per.Art“- a, koja već neko vreme vodi radionice posvećene ne samo koreografskoj, nego i muzičkoj i grafičkoj partituri, čiji će se rezultat videti večeras na premijeri.

-Kao koreograf, inspiraciju nalazim iz glave. Mene inspiriše prostor, ljudi, scena…- izjavila je povodom večerašnje premijere Natalija Vlaisavljević. – Kada pišem partiture, ja onda zamišljam kako će moja predstava izgledati. Razmišljam na raznovrsne teme i razmišljam o koreografskim segmentima. I kada sve to sklopim, upakujem, tako nastane predstava.

Predstava „Ples u 21. veku“ deo je četvorogodišnjeg projekta „Europe Beyond Accses“ u kojem „Per.Art“ iz Novog Sada učestvuje od 2018. godine. Osnovna ideja projekta je da se umetnici sa invaliditetom uključe u glavne tokove savremenog plesa na evropskoj kulturnoj sceni. Prva predstava koja je realizovana u okviru ovog projekta „Mi nismo čudovišta“, rađena je po ideji Dalibora Šandora, umetnika sa invaliditetom koji je koautor predstave. Predstava „Ples u 21. veku“ Natalija Vladisavljević nastala je u saradnji sa plesačima i plesačicama iz „Per.Art“-a i Kolektiva „Pokretnica“.

-Plesačima i plesačicama dajem instrukcije za koreografske partiture. U grafičkim partiturama – crtam putanje i pravce i određujem ko se gde nalazi na sceni, pravim razne koreografske šeme za kretanje. Tako onda plesači sami po mojim instrukcijama rade na svojoj koreografiji. Nekada im napišem tačne instrukcije, a nekad im kažem da rade na svoj način kroz improvizaciju – rekla je još o svom radu Natalija Vladisavljević. – Koreograf razmišlja šta će da piše. Znači, kada meni padne neka ispiracija da napišem nešto o sebi onda prvo moram da razmislim – o čemu pišem, o čemu razmišljam i tek onda skupljam informacije i dešavanja na sceni zato što koreograf tako radi na svojoj organizaciji. Radim na koreografskim i muzičkim partiturama. Koreograf prvi pokaže osnovni projekat onda tako plesačice rade na moj način. A na tom procesu smo radili zajedno – kao timski rad, i tako smo delić po delić radili zajedno. Skupljali smo materijale razgovarali ko će šta da radi, i tako je nastala improvizacija sa timskim radom, zato što radimo već jako dugo. Improvizacija je govor tela pojačanim timskim radom.

Projekat „Europe Beyond Accses“ omogućio je Per.Art -u da dalje razvija svoj rad na polju umetnosti inkluzije da podrži lokalne umetnike sa intelektualnim invaliditetom da postanu umetnički – lider autori predstava u saradnji sa umetnicima iz zemlje i inostranstvu, voditelji radionice učesnici internacionalnih plesnih laboratorija projekat je podržao i uključivanje više uetnika i publike sa invaliditetom u kreativne procese koje je „Per.Art“ ko je organizovao u Novom Sadu.

Jedan od važnijih ciljeva „Per.Art“-a u okviru ovog projekta je saradnja sa međunarodnim umetnocima sa invaliditetom, predstavljena i kontekstualizacija njihovog rada u Novom Sadu i razmena znanja i veština sa partnerima. Partneri na projektu koje je sufunansiran iz programa Kreativna Evropa su: British Councle (Velika Britanija/Poljska), Onasis Stegi (Grčka), Holland Dance Festival (Holandija), Kampnagel (Nemačka), Skanes Dansteatar (Švedska), Orienta occidente (Italija).

Mreža institucija za promociju inkluzije čine: ŠOSO „Milan Petrović“, Galerija Matice srpske, Srpsko narodno pozorište (do septembra 2017. godine) Novosadsko Pozorište, Pozorište mladih, Muzej Vojvodine, Muzej Grada Novog Sada, Pozorušte muzej Vojodine, Muzej savremen umetnosti Vojvodine, Galerija SULUB, Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko, Arena Sinapleks, Društvo defektologa Vojvodine, Društvo za pomoć osoba sa Daun sindromom. I. Burić

Objavljeno: 25. 6. 2021.

Izvor: DNEVNIK – Kultura

Autor: I. Burić