Појединачно државно првенство слепих и слабовидих: Титула Дамјану Јандрићу

Финале државног појединачног првенства слепих и слабовидих…

Фото: Главни судија турнира са тројицом првопласираних, (www.dnevnik.rs)

Финале државног појединачног првенства слепих и слабовидих одржано је у мотелу “Стари храст” у Марковцу код Велике Плане.

Домаћин се потрудио да обезбеди одличне услове за игру и за смештај и исхрану учесника, а такмичење је протекло у фер-плеј атмосфери, уз велику борбеност свих шахиста од првог до последњег кола. Играло се девет кола по Бергеровом систему паровања, а учествовала су десеторица шахиста – четворица са недавно одиграног Полуфинала, као и шесторица првопласираних са прошлогодишњег Првенства Србије за слепе и слабовиде.

После занимљивих борби, прво место су са по седам поена поделила су двојица младих, национални мајстор Дамјан Јандрић и ФИДЕ мајстор Павле Димић, без пораза, и сваки са по пет победа. Тек је други додатни критеријум, и то за минимум, пресудио да злато припадне Јандрићу, док је Димић морао да се задовољи сребром. Треће место са 5,5 поена припало је ФИДЕ мајстору Данку Бокану, који је у последњем колу претрпео пораз од Јандрића, форсирајући напад црним фигурама. Исто поена као Бокан, али нешто слабије додатне критеријуме, имао је и Стефан Јањић, који је освојио четврто место, док је пети са пет поена био Иван Милосављевић. Даље су следили: 6–8. Миле Бјелановић, Милорад Вулин и Весо Аврам са по четири поена, 9. Жива Марков са два поена, и 10. Стефан Митровић са једним поеном.

Пехаре и медаље тројици првопласираних, као и друге вредне награде, на затварању турнира. уручили су Петар Врањковић, председник Националног спортског савеза слепих и слабовидих Србије и Саша Божић, генерални секретар Савеза, који је уједно био и главни судија турнира. Треба истаћи и да је овогодишњи циклус уједно и квалификациони за Шаховску Олимпијаду слепих и слабовидих, која би по календару такмичења требало да се одржи у октобру на Криту.

И. Узелац

Objavljeno: 24. 6. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: I Uzelac