KRALJEVO ZA PRIMER: Iz Ministarstva za brigu o porodici pozitivno ocenili dobru praksu

ONO što smo u Kraljevu čuli kao primere dobre prakse, unećemo u sveobuhvatni dokument koji će biti predstavljen Vladi Srbije…

Foto GU u Kraljevu

ONO što smo u Kraljevu čuli kao primere dobre prakse, unećemo u sveobuhvatni dokument koji će biti predstavljen Vladi Srbije, kao doprinos i viđenje mogućnosti za popravljanje demografske slike – izjavila je posle posete gradu na Ibru Milka Milovanović Minić, državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Kaže, kod gradonačelnika dr Predraga Terzića i njegovih saradnika je videla ogromnu posvećenost, inicijativu i volju da se slušaju potrebe porodica na terenu, a domaćini su je upoznali sa aktivnostima lokalne samouprave kako bi se povećao natalitet.

– Grad subvencioniše privatne vrtiće, obezbeđujući do 80 odsto neophodnih troškova za boravak dece, a na zahtev sugrađana koji žele da postanu roditelji pomažemo vantelesnu oplodnju ne samo u Srbiji, već i u inostranstvu, iznosom od 300.000 dinara. Porodice sa troje i više dece imaju popust od 30 odsto na usluge ovdašnjih JEP „Toplana“ i JKP „Čistoća“, a za domaćinstva koja nisu obuhvaćena ovom infrastrukturom obezbeđujemo novčanu pomoć od po 10.000 dinara.

Tu je i program „Tri plus“, čije kartice omogućavaju popuste u vrtićima, sportskim klubovima, te prodavnicama obuće, odeće i računarske opreme – podsetio je dr Terzić, ukazujući na to da je obezbeđivanje uslova za formiranje porodice i rađanje dece strategijska politika, pa se rezultati ne mogu očekivati na kratkoročnom nivou.

Foto GU u Kraljevu

MILKA Milovanović Minić (na slici) je u Kraljevu istakla da je Ministarstvo predlagač izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici, koje se odnose na to da majke dece sa invaliditetom ostvaruju pravo i na svoju zaradu, i pravo na tuđu negu i pomoć koja po istom osnovu pripada njihovoj deci. Kaže, insistiraće i na izmeni, odnosno dopuni porodičnog zakona, a cilj je zabrana fizičkog kažnjavanja dece.

Objavljeno: 22. 5. 2021.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: G. Ćirović