VRATIO SE IZ SAD U SRBIJU I POSTAO PRVI NA SVETU

Petar Hranisavljević je organizator prve 3×3 lige za košarkaše u kolicima

(www,beograd3x3liga.rs)

Basket je sport koji doživljava ekspanziju, od ove godine će ga biti prvi put i na Olimpijskim igrama, a uskoro će se prva ikada 3×3 liga za basketaše u kolicima igrati u Srbiji. Ligu je, uz regionalnu basketašku mušku ligu, napravio Petar Hranisavljević, mladić koji je rešio da ostane uz igru pod obručima, ili u ovom slučaju pod obručem, i nakon završene karijere koju je gradio u SAD.

-Oduvek mi je bila želja da organizujem veliko takmičenje, pre svega sam hteo da napravim regularnu basket ligu, 3×3, kada sam stupio u kontakt sa predsednikom Košarkaškog saveza za košarkaše u kolicima sa idejom da napravimo humanitarni turnir. Ispostavilo se da je to bio ogledni događaj, a istog dana sam došao ideju da u Srbiji napravim prvu na svetu 3×3 ligu za košarkaše u kolicima. Srbija je košarkaška nacija, isto je i u basketu, pa sam ponosan što sam uradio jednu takvu stvar u našoj zemlji – počeo je razgovor za Blic Petar Hranisavljević.

Mladić iz Beograda i tim koji je okupio oko sebe ostaće upamćeni kao prvi u svetu koji su napravili 3×3 ligu za košarkaše u kolicima, baš u Beogradu.

-Ne imponuje mi isključivo na ličnom planu, već sam srećan jer je Srbija prvo mesto na čitavoj planeti gde košarkaši u kolicima imaju svoju 3×3 ligu. Kada neko drugi u svetu bude oformio ligu prepričavaće se kako je sve krenulo iz Srbije i ne sumnjam da će kao i ceo basketaški sport i ova grana zaživeti na svetskom nivou. Ne stajemo sa ligom, već planiramo da oformimo i 3×3 reprezentaciju Srbije za košarkaše u kolicima, takođe prvu ikada, i da ovaj sport širimo na globalnom nivou.

Petar Hranisavljević ima izuzetnu sportsku prošlost, upravo u košarci koju je igrao u Sjedinjenim Američkim Državama pre nego se vratio u domovinu.

-Imao sam odličnu košarkašku karijeru, ali sam bio i objektivan u trenutku kada sam dostigao svoj vrhunac, a on u SAD nije bio na nivou da bih nastavio profesionalno da se bavim tim sportom. Rešio sam da se vratim u Srbiju i odlučio da pokrenem 3×3 ligu u Beogradu na kojoj će igrati najbolji timovi iz zemlje, te da će sa mojih turnira odlaziti na najjače evropske i svetske. Što se tiče organizacije trudim se da budem perfekcionista, a od svega smatram da će najveći „bum“ napraviti liga košarkaša u kolicima i da će tribine na Adi biti krcate jer se radi o jedinstvenom sportu koji želim da unapredim. Srbija može da se diči kako je prva ikada jer je prva 3×3 liga za košarkaše u kolicima krenula iz Beograda.

Bivši košarkaš paralelno vodi regularnu mušku 3×3 ligu i ligu za košarkaše u koliciima, a i krovna basketaška organizacija FIBA učestvuje u svemu i dodeljuje bodove najboljima.

-Regularna Beogradska 3×3 liga je prva ovakvog tipa u Beogradu, ideja je da učestvuju najbolje ekipe iz zemlje i sveta, te da kod nas skupljaju FIBA poene, a i tzv. slotove za satelite, gde pomoću njih mogu doći do najvećih svetskih turnira. Mi kao organizacija i BUBU udruženje težimo ka tome. Prva zimska liga je brojala deset timova, šampion je bio Armagedona, a u letnjoj ligi će se takmičiti 20 ekipa uz specijalne goste, timove iz Španije, Poljske, Holandije i Hrvatske. Mečevi će svakog vikenda biti na Adi Ciganliji uz pravi basketaški spektakl kakav naša zemlja zaslžuje.


NA MESTU KOJE PRAVI NBA ZVEZDE

Hranisavljević je uspešnu srednjoškolsku karijeru imao na Impakt akademiji na Floridi koja je iznedrila NBA zvezde poput Demara Derozana, Kajla Laurija i Demarkusa Kazinsa, a potom je u SAD igrao i na koledžu.


Objavljeno: 17. 5. 2021.

Izvor: BLIC – Sport

Autor: Petar Lazić

KO ĆE DRUGI, SRBI PRVI U SVETU! Prva ikada basketaška liga za košarkaše u kolicima, ovog vikenda na Adi Ciganliji – www.sport.blic.rs