Šarena ponuda za sugrađane

ČLANOVI UDRUŽENJA „ALTRUIST“ SPREMAJU USKRŠNJU PRODAJU

Portal o invalidnosti (www.portaloinvalidnosti.net)

ŽABALJ: Članovi Udruženja roditelja i hranitelja dece i odraslih osoba sa invaliditetom „Altruist“ održavaju kreativne radionice, na kojima aktivno pripremaju uskršnje rukotvorine, čija će se prodaja održati sutra, na Veliki petak. Oni će već od deset časova biti na štrandu ispred apoteke „Higija“ u centru Žablja. Upućen je i poziv sugrađanima na druženje u prostorijama udruženja danas od 10 do 12.30.

S obzirom na to da je i dalje u toku nepovoljna epidemiološka situacija, a da je većina članova zdravstveno ugrožena, ne sastaju se svakodnevno, već uglavnom njih desetak dolazi jednom ili dvaput nedeljno, kada održavaju kreativne radionice. Član udruženja, roditelj i jedan od osnivača udruženja Biljana Tomić istakla je da za korisnike veoma važno da budu u sistemu, tako da su njihova druženja veoma značajna, naročito za mlade i odrasle, koji su završili školu.

-Zatvorenost može samo negativno da utiče na njih, zato smatram da su ove naše radionice veoma značajne. Kad je lepo vreme, obavezno smo napolju, sadimo cveće, sređujemo dvorište, a u isto vreme se družimo i igramo. Za Uskrs smo pripremili glinene držače za čuvarkuće, zeke i piliće od vunice i papira, ukrašavali smo i uskršnje drvo na nekoliko načina. Napravili smo i čestitke, a ukrašavamo i kolačiće i jaja, raznim tehnikama – rekla je Biljana Tomić i kroz smeh dodala da najviše uživaju dok šaraju kolačiće, naročito kad se neki slučajno „polomi“ pa moraju da ga pojedu.

U opštini Žabalj ovo je jedino udruženje koje se bavi decom i omladinom sa smetnjama u razvoju, a kako kažu, zanaju mane svakog člana, pa se tako fokusiraju na njihove vrline i na taj način napreduju, radeći ono što im najviše prija. Kada su u pitanju lokalna samouprava i sugrađani, iz „Altruista“ se zahvaljuju na svakoj pomoći i na tome što imaju sluha za njihove potrebe.

Poručuju da je bitno konstantno razvijati humanitarnu svest, jer im znači i najmanja sitnica poput papira i drugog materijala za svakodnevne aktivnosti. Udruženje „Altruist“ usmereno je ka vaspitno-korektivnom radu sa decom i omladinom sa smetnjama u razvoju i nema obavezu opismenjavanja, iako to neguje kroz rad, te je tako akcenat na socijalizaciji i druženju. M. Rašić


Svaka podrška mnogo znači

Deca iz „Altruista“ često šetaju Žabljem i realizuju aktivnosti na otvorenom, skreću pažnju na sebe i na taj način pomažu razvijanju svesti sugrađana o problemima osoba sa smetnjama u razvoju. Pozivaju sve one koji su u mogućnosti da pomognu da nastave svoj rad u još boljim uslovima, da to učine uplatom na žiro račun 160-363602-35.


Objavljeno: 29. 4. 2021.

Izvor: DNEVNIK – Vojvodina

Autor: M. Rašić