Besplatna pomoć najranjivijima

ČAČANSKA USTANOVA PRUŽAĆE TRI NOVE USLUGE – LIČNI PRATILAC, PERSONALNI ASISTENT I POMOĆ U KUĆI

Foto V. I.

OD sada će Centar za pružanje usluge socijalne zaštite „Zračak“ pružati i tri nove usluge – lični pratilac, personalni asistent i pomoć u kući. Neophodnu pomoć za lakši život dobiće još 173 nova korisnika, pretežno dece i najstarijih, za šta će biti angažovano 92 obučenih koji će im pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Za sve korisnike ova usluga biće besplatna, odnosno finansiraće se iz gradskog budžeta. U čačanskom Centru za socijalni rad ne postoje liste čekanja za ove tri usluge, odnosno pomoć će dobiti svi koji podnesu zahtev.

Novina je i da će prvi put korisnici na asistenuciju moći da računaju tokom cele godine, izuzimajući lične pratioce deteta koji u radu sa decom pauziraju tokom raspusta.

-Grad Čačak prednjači u odnosu na ostale sredine, jer se tri nove usluge korisnicima pružaju još od 2016. posredno putem licenciranih agencija. Čačak se ističe i po izdvajanju sredstava za socijalna pitanja, time što je ove godine u budžetu grada opredeljeno 320 miliona, od toga 40 miliona za tri nove usluge – kazala je prilikom posete „Zračku“ narodna poslanica iz Čačka Biljana Jakovljević.

Centar „Zračak“ uslugu „dnevni boravak“ dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju (njih oko 80) pruža već osam godina. Od januara ova ustanova je počela da pruža usluge „lični pratilac deteta“, koju trenutno koristi 56 dece iz osnovnih i srednjih škola.

-Početkom aprila preuzeli smo i „personalnu asistenciju“ koja je neophodna 21 broju osobi sa invaliditetom. Krajem ovog meseca startuje i „pomoć u kući“ za stara lica koja će u svojim domovima posećivati obučene gerontodomaćice – rekla je Ana Jakovljević, direktorka „Zračka“, dodajući da su sve četiri usluge licencirane od strane Ministarstva za rad. V. Ilić

Objavljeno: 24. 4. 2021.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI – Srbija

Autor: V. Ilić