KAKO ĆE KAD ME VIŠE NE BUDE? Potresna pitanja članova porodica Savetovalištu za osobe sa intelektualnim invaliditetom

Osobe sa intelektualnim invaliditetom i njihove porodice…

OSOBE sa intelektualnim invaliditetom i njihove porodice odgovore na sva pitanja u vezi sa ostvarivanjem prava, ali i savete, mogu da potraže u Savetovalištu koje je nedavno počelo da radi u našem gradu.

Adekvatne i pravovremene informacije i savete moći će da dobiju i iz drugih gradova Vojvodine.

Ističući da, od kada je Savetovalište počelo da radi 1. aprila, već imaju dosta poziva, Tatjana Lazor Obradović, programska koordinatorka, kaže da je cilj Savetovališta, čiji je rad pokrenuo Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u Vojvodini, da kroz multidisciplinarni pristup rešavaju probleme osoba sa intelektualnim invaliditetom i njihovih porodica.

– Porodice sa ovakvim osobama, razumljivo, najviše interesuje na koji način mogu da reše problem njihovog zbrinjavanja, kada roditelji dođu u godine da ne mogu više adekvatno da se o njima staraju i kada ih više ne bude – ističe naša sagovornica. – Interesuju se i za ostvarivanje prava na tuđu pomoć i negu.

Tim stručnjaka u Savetovalištu sastavljen od po dva pravnika, psihologa i defektologa, zainteresovanima besplatno pruža pomoć da ostvare svoja prava, pre svega iz socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva, ali i drugih sfera života.

– Mogu nam se obratiti svi kojima je potrebna podrška da ostvare svoja prava, a cilj je da se osobe s intelektualnim invaliditetom i njihove porodice osnaže i da se što više uključe u sve oblasti društvenog života – predočava programska koordinatorka Savetovališta. – Uloga je i da se zajednica menja i da prihvata i prilagođava se ovim osobama.

Radi se i na njihovom osamostaljivanju, ali se pravi i strateški plan zapošljavanja kroz programe javnih radova koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, jer svakim njihovim angažovanjem ugovorom u radu, prikupljaju godine staža kako bi ostvarili uslov za penziju.


TELEFONOM I MEJLOM

SAVETOVALIŠTU zainteresovani mogu da se obrate svakog radnog dana od 10 do 12 sati na broj telefona 021/444219 ili mejlom mnro.voj@gmail.com.

Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama broji 2.064 člana, a od toga njih 1.550 su osobe sa intelektualnim invaliditetom. Među njima je 139 dece uzrasta od nekoliko meseci do šest godina, 195 njih imaju od sedam do 14 godina, a 43 su od 15 do 18 godina. Najbrojniji su stariji i ima ih 1.073.


Objavljeno: 21. 4. 2021.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Lj. P.