Спенс прославаља 40 година од отварања: Неотуђив део идентитета Новог Сада

Спортски и пословни центар “Војводина”, односно Спенс, како га већина грађана познаје, прославља 40 година од отварања за 36. Светско првенство у стоном тенису.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)


Спортски и пословни центар “Војводина”, односно Спенс, како га већина грађана познаје, 14. априла прославља 40 година од отварања за 36. Светско првенство у стоном тенису.


Рођенданска кампања “Првих 40” је увелико у току на друштвеним мрежама, а од пре неколико дана и на билбордима широм Новог Сада. У кратким видео-снимцима четрдесет говорника из света спорта, медија, музике и јавног живота, поделило је и оживело емоције и успомене на Спенс. Због епидемилошких мера, прослава јубилеја је одгођена, а у плану је да се, кад буде дозвољено окупљање већег броја људи, на свечаној академији представити значај тог здања за Нови Сад и Србију.

Након четири деценије, поставило се питање судбине новосадског храма спорта због великих трошкова одржавања и енергетске неефикасности објекта, што је изазвало велику буру у јавности.

Фото: Историјски архив града

Према речима директора СПЦ “Војводина” Драгана Милића, поштујући жељу Новосађана, Град је одлучио да се Спенс обнови, модернизује и врати му се стари сјај. Он истиче да су ове године планиране броjне инвестиције.


Стони тенис – прва асоцијација

– Када кажете Спенс, за мене је стони тенис прва асоцијација – казао је градоначелник Милош Вучевић у кратком видео снимку објављеном на Инстаграм профилу Спенса. – Чињеница да је Нови Сад организовао светско првенство у стоном тенису је прворазредни догађај, а тад сам добио и први стонотенисерски рекет и кутију с неколико лоптица. Друга асоцијација је клизање и ретко време које смо отац и ја проводили заједно. После сам се заљубио у хокеј, у смислу гледаоца. Концерт године ми је остављао највећи утисак, а издвојио бих наступ групе “Забрањено пушење”.

Фото: Град Нови Сад

Према његовим речима, изазвао је бурну реакцију на тему Спенса и, како је казао, “многи ће се, вероватно, љутити што говори о њему”.

– Мислим да баш имам на то право и као грађанин, градоначелник, али и као човек који је отворио даље питање Спенса – казао је он. – Упитао сам то како бисмо дошли до тога да се сви изјаснимо шта желимо – да сачувамо Спенс, да га реконструишемо и сачувамо његов изглед. Она је лепотица која је сазрела, улази у најлепше године, али је време да се освежи и добије нову енергију, нови “стајлинг” за бар још четири деценије и да неки нови клинци причају о осам деценија Спенса.


– За израду пројектно-техничке документације за доградњу и реконструикцију Спенса, до нивоа грађевинске дозволе, обезбеђено је 120 милиона динара, за реконстриукцију постројења за припрему воде застворених базена на Спенсу 60 милиона, док је 30 милиона динара издвојено за санацију плаже отвореног дела с трибинским простором – казао је Милић. – Одлучили смо да затворимо базен на Сајмишту, да спортисте преместимо тамо и током зиме, како бисмо повећали број грађанских смена на Спенсу. Ребалансом је планирано 130 милиона динара за његово затварање и за оспособљавање свих просторних капацитета који су седамдесетих година прошлог века грађени за коришћење током лета, због чега је битно да се квалитено уради изолација, гасификација и промена филтерских постројења.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Према речима Драгана Милића, реконструкција Спенса је логичан корак ка његовој ревитализацији, пошто је од изузетног потенцијала, чија  се вредност огледа у типолошком, архитектонском, културолошком и друштвеном својству.

Фото: Директор Спенска Драган Милић, фото: Дневник (С. Шушњевић)

– Предвиђена је примена концепта “кућа у кући” и јасно зонирање, што значи да ће свих 85.000 квадратник метара Спенса добити омотач, а сваки простор биће изолован да може самостално да функционише, што ће побољшати енергетску ефикасност и функционалност објекта – појаснио је Милић и додао да трошкови енергетике (грејање, вода и струја) премашују милион и по евра годишње, а план је да се ти издаци упола смање. – Спенс је потребан и неотуђив део идентитета Новог Сада, а његова изузетност се огледа у чињеници да је он једини објекат у држави који обједињује просторне могућности за одржавање професионалног и рекреативног тренинга и спортских манифестација најразличитијих рангова такмичање. Осим тога, једини је затворени спортски центар толиког капацитета. Од 85.000 метара квадратних, спортски простор заузима 46.300 метара квадратних, што пружа могућност за реализацију спортског програма током читаве године. Не смемо заборавити да се налази и на идеалном месту, готово у срцу града, и лако је приступачан – у непосредној близини је кампуса, градске плаже, на око километар раздаљине од хотела “Парк”, “Војводина”, “Путник”, “Зенит”.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Спорт у бројкама

Дневно између десет и 30 хиљада посетилаца борави у објекту, а годишње спортске просторе користи око 250 екипа у оквиру свих узрасних категорија и 650 екипа у оквиру организованих спортско рекреативних активности. Кроз тренажни рад спортских организација прође око 270.000 спортиста, а организоване спортско-рекреативне садржаје корист око 220.000 корисника, што значи да спортске просторе користи око 490.000 особа. Одржи се око 3.000 такмичења (500 спортских и 2.500 рекреативних), а на њима учествује око 60.000 појединаца, пред 150.000 гледалаца.

Затворене и отворени базен на Спенсу, клизалиште и отворене базене СЦ „Сајмиште“ годишње користи око 260.000 грађана. Затворене базене, у грађанским сменама, око 60.000 грађана, отворени базен на Спенсу око 80.000, клизалиште 40.000, а отворене базене СЦ „Сајмиште“ користи око 80.000 грађана.


Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Када је реч о радовима на затвореном олимпијском базену, они су финансирани из буџета Града у вредносто од 92,4 милиона динара, док је Министарство трговине, туризма и телекомуникација уложило 35 милиона динара. Требало је санирати шкољку олимпијског базена и плажу око њега, пошто је бетонска конструкција претрпела прилична оштећења због дугогодишњег цурења воде. Реконструисане су и базенске просторије, које је финансирало Министарство, обезбеђен је лифт за особе с инвалидитетом, као и платформа за њихово безбедно спуштање у воду. Како је подсетио Милић, јавност је информисана о проблемима који су пратили завршетак радова, те наглашава да је отварање новог базенског комплекса одгођено све док додатни радови не исправе све настале пропусте.


Куп Европе од 5. до 9. маја

Куп Европе у стоном тенису биће одржан од 5. до 9. маја у малој дворани Спенса, а организација је поверена вишеструком шампиону Србије Стонотенисерском клубу „Нови Сад”. Како је казао директор Спенса Драган Милић, биће то прилика да се симболично обележи јубилеј, а Нови Сад такмичарима из иностранства прикаже у најлепшем светлу.


Фото: Дневник (С. Шушњевић)

– План је да се канцеларијски простори на првом и другом спрату “укруне”, као и да се Дечје одељење Градске библиотеке пресели код нас – најавио је Милић. – Иако је Спенс претрпео знатне губитне због епидемиолошких мера (отказане су бројне спортске и културне манифестације, а купалишна сезона готово да није ни постојала), ипак је градски спортски центар наставио да живи. Од великог је значајан што је последњих годину дана пет одсто више пословног простора издато и дошли су нам значајни партнери, који су закупили пословне просторе попут компаније “Ниндек”. Након много година, на Спенсу је промењено 25 тона  земље, у којој је засађен велики број различитих биљака, јер желимо да пратимо стратегију развоја и озелењавања града, а недавно је прорадила и фонтана.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Идеја за изградњу спортско-културног и пословног центра потекла је од омладинских организација и различитих спортских савеза и жеље Новосађана да се изгради место за масовно бављење спортом, али и да се спортским клубовима пруже могућности за тренирање и такмичење по највишим светским стандардима. Његова изградња предвиђена је још генералним планом Града давне 1950. године, али су тек 1974. године почеле су активности за реализацију. Одлуку о изградњи донеле су 1978. године Скупштина самоуправне интересне заједнице за физичку културу и Скупштина града, поводом прихватања кандидатуре Новог Сада за организовање 36. Светског првенства у стоном тенису. На конкурсу, расписаном за идејно решење објекта, прихваћен је пројекат Института за урбанизам архитектонског факултета из Сарајева, која су потписивала двојица дипломираних инжењера архитектуре Жика Јанковић и Бранко Булић.

Након што је Народна Република Кина одустала од организације првенства 1981. године, Нови Сад је прихватио улогу домаћина за ту годину,те је дошло до промене у динамици и изградњи објекта. Дозвола за изградњу добијена је 17. априла 1979. године, а главни извођач радова био је новосадски „Неимар“. Изградња је почела 20. маја исте године, а до априла 1981. године изграђени су најнеопходнији садржаји, који су пружали оптималне услове за одржавање светског првенства: велика и мала дворана, прес центар и неопходне комуникације.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Манифестација „Спенс 81“ је одржана од 14. до 26. априла 1981. године и окупло је 977 спортиста, тренера, спортских функционера сврстаних у 59 мушких и 51 женску екипу, из 86 земаља са свих континената. Одиграно је 3.316 мечева, а 152 арбитра судило је пред препуним трибинама велике дворане, пошто је, током 12 дана, текмичење пратило 105.863 гледалаца, а у граду је боравило 12 хиљада туриста. Током четири деценије, одржана су бројна светска и европска првенства у разним спортовима, а на Спенсу су наступили и неки од најпопулранијих извођача данашњице.

Силвиа Ковач

Objavljeno: 14. 4. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Silvana Kovač