PREGLEDANE I ŽENE INVALIDI

JOŠ JEDNA PREVENTIVNA AKCIJA ZDRAVSTVENOG CENTRA U VRANJU, UPRKOS PANDEMIJI

Treći put od početka pandemije, na odeljenju vranjske Ginekologije su organizovani preventivni pregledi za žene sa invaliditetom. Pregledano je i šest članica Udruženja obolelih od multiple skleroze iz Pčinjsog okruga, uz poštovanje i primenu svih epidemioloških mera.

Zdravstveni centar u Vranju je, inače, već prepoznatljiv po dobroj organizaciji preventivnih pregleda. Nekliko godina unazad, u organizaciji Ministarstva zdravlja, ali i u sopstvenoj režiji, u ruranim sredinama, ustanovama i organizacijama poklanja se velika pažnja ovom segmentu zdravstvene zaštite.

-Preventivne preglede je uvek teško organizovati, a posebno u uslovima pandemije – kaže direktorka Zdravstvenog centra dr Ljiljana Antić, dok ginekolog i načelnica ove službe dr Gordana Đorđević naglašava da je posebno dragoceno to što se članice Udruženja obolelih od multiple skleroze prate u kontinuitetu, pa je moguće blaovremeno započeti lečenje.

Pritom, neke od žena koje su zasad obavile prevetivni ginekološki pregled i po 30 godina unazad nisu bile u mogućnosti da na ovaj način prekontrolišu svoje zdravlje. Uz konstataciju da dugo čekanje njima, zbog prirode bolesti, uvek predstavlja poseban problem, članice listom hvale aktuelnu oganizaciju koja uvažava sve njihove objektivne potrebe.

Menadžment Zdravstvenog centra u Vranju napominje i to da je hidraulična ginekološka stolica namenjena obolelima od multiple skleroze, paraplegičarima, hemiplegičarima, ali i deci sa posebnim potrebama. Pogdna je i za preged trudnica, stariih, manje pokretnih žena, kao i obolelih od reumatoidnog artitisa. U Službi za ginekologiju i akušerstvo ZC je u upotrebi od marta 2017. i u prvih nekoliko meseci je pregledano više od 40 pacijetkinja koje dolaze sa teritorije čitavog Pčinjskog i Kosovsko – pomoravskog okruga. J. Stojković

Objavljeno: 7. 4. 2021.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI – Srbija

Autor: J. Stojković

O tome i na:

Za žene sa invaliditetom u Vranju nastavljeni organizovani, preventivni, bezbedni pregledi reproduktivnih organa – www.jugpress.com

U vranjskom ZC nastavljeni preventivni ginekološki pregledi za žene sa invaliditetom – www.juznevesti.com