Plava boja u znak podrške osobama sa autizmom

Sve je veći broj institucija koje osobama sa autizmom omogućavaju da se u skladu sa svojim potrebama, interesovanjima i mogućnostima obrazuju, rade, stanuju…

Дом Народне скупштине Републике Србије (Фото: Марко Спасојевић)

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, Dom Narodne skupštine Republike Srbije, Palata „Albanija”, Most na Adi i fontana na Slaviji zasvetleli su plavom bojom. Obeležavanjem ovog datuma šalje se snažna poruka široj javnosti da su osobe sa autizmom članovi društva i da pružanjem podrške raznovrsnim programima, uslugama i odgovarajućim servisima u značajnoj meri možemo unaprediti kvalitet njihovog života.

– Autizam predstavlja složeni razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se javlja u ranom detinjstvu i traje do kraja života. Predstavlja problem sa kojim se ne suočava samo porodica, koja za člana ima osobu sa autizmom, već i šira društvena zajednica. Obeležavanje ovog dana prilika je da se skrene pažnja na probleme sa kojima se susreću osobe sa autizmom, ali i na njihove potrebe i mogućnosti – rekla je sekretarka Nataša Stanisavljević, a preneo Beoinfo.

Ona je podsetila i da grad podržava različite programe usmerene na osnaživanje ovih osoba, kao i da je u poslednjih sedam godina u ove svrhe opredeljeno gotovo 28 miliona dinara, a podržana su i udruženja koja su usmerena ka radnoj terapiji i osamostaljivanju autističnih sugrađana.

– Zato će Beograd i dalje biti uz njih, osluškivati njihove potrebe i pružati im potrebnu podršku – rekla je Stanisavljevićeva i napomenula da je grad osnivač Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, jedinstvene ustanove socijalne zaštite koja u svom sastavu ima mrežu od 15 dnevnih boravaka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.
Sekretarijat za socijalnu zaštitu pruža podršku osobama sa autizmom i uslugom ličnog pratioca deteta, koju trenutno koristi 284 mališana.

– Grad će nastaviti da pruža podršku i pomaže osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama, kao i da podseća javnost na obavezu stvaranja jednakih šansi za sve građane i prava na život bez diskriminacije. Sve je veći broj institucija koje osobama sa autizmom omogućavaju da se u skladu sa svojim potrebama, interesovanjima i mogućnostima obrazuju, rade, stanuju, čime pokazujemo solidarnost i odgovornost. Pozitivan odnos sredine, podrška u ostvarivanju potreba i prava omogućavaju najpovoljniji i celovit razvoj osoba sa autizmom – zaključila je Nataša Stanisavljević.

Objavljeno: 2. 4. 2021.

Izvor: www.politika.rs

Autor: A. V.

O tome i na:

Svetski dan autizma: Deset godina traže Nacionalni registar – www.danas.rs

Svetski dan autizma: Dijagnoza kod odrasle osobe – „To objašnjava čitav moj život“ – www.danas.rs