Predrag Miki Manojlović: Istočna zvezda

PREDRAG MIKI MANOJLOVIĆ
Poslednjih godina vodi Radionicu integracije, nezavisnu teatarsku trupu koja u svoje predstave uključuje osobe sa invaliditetom

(www.vreme.com)

Trst film festival, 32. po redu, otpočeo je 21. januara, onlajn, prikazivanjem filma Emira Kusturice „Podzemlje“, i dodelom nagrade ovog festivala velikanu srpskog i jugoslovenskog, te evropskog glumišta – Predragu Mikiju Manojloviću. Nagrada nosi ime Istočna zvezda i dodeljuje se filmskim umetnicima koji su doprineli građenju mostova između istočnoevropske i zapadnoevropske kinematografije i kulture. Jedan od razloga za odabir Mikija Manojlovića ove godine, kao i prikazivanje „Podzemlja“ jeste i taj što je čitav festival trebalo da bude koncipiran oko tridesetogodišnjice početka rata u bivšoj Jugoslaviji, čiji raspad upravo tematizuje pomenuti Kusturičin film. Jedno od ostvarenja u kome je publika u poslednje vreme mogla da gleda Mikija Manojlovića je veoma popularna televizijska serija i film „Južni vetar“.Karijeru na televiziji Manojlović je otpočeo u kultnim „Otpisanima“ i „Grlom u jagode“.

Njegov filmski uspon kreće početkom osamdesetih kada antologijske role ostvaruje u filmovima Rajka Grlića – „Samo jednom se ljubi“ i Emira Kusturice „Otac na službenom putu“, koji je baš kao i „Podzemlje“ ovenčan kanskom Zlatnom palmom, te Baletićevom „Soku od šljiva“. Kraj osamdesetih obeležila mu je uloga Vuka Karadžića u istoimenoj seriji.

Paralelno teče njegova karijera u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u koje publika hrli da gleda predstavu „Baal“ tada jednog od stajaćih reditelja ovog teatra Harisa Pašovića između ostalog i zbog Manojlovićeve glavne uloge i scene u kojoj se pojavljuje nag. Od devedesetih on igra i u inostranstvu, pre svega u Francuskoj i Italiji.

Poslednjih godina vodi Radionicu integracije, nezavisnu teatarsku trupu koja u svoje predstave uključuje osobe sa invaliditetom. Jedan je od onih čije se ima našlo na jednom od aviona Er Srbije. Pohvale na račun trenutnog predsednika Srbije javnost je protumačila kao (pri)stajanje uz stranu Aleksandra Vučića, a jedan njen deo to mu je i zamerio. Predrag Miki Manojlović rođen je u Beogradu 5. aprila 1950. Njegovi roditelji Ivan i Zorka takođe su bili glumci. Završio je Fakultet dramskih umetnosti. Iz prvog braka ima kćer rediteljku Čarnu Manojlović, koja je svojevremeno snimila dokumentarni film o njemu, a od nje i unuka. Svoj drugi brak sklopio je sa koleginicom Tamarom Vučković, trenutno na funkciji direktorke JDP-a, i sa njom ima sina Ivana. Manojlović je dobitnik brojnih priznanja te i dva najveća esnafska – za glumu u pozorištu – Dobričin prsten i za glumu na filmu „Pavle Vuisić“, te francuskog ordena viteza umetnosti.

Ivana Matijević

Objavljeno: 22. 1. 2021.

Izvor: DANAS – Dijalog

Autor: Ivana Maijević