Pola veka Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda

Rođendan ove organizacije, kaže on, zbog pandemije nije slavljen kako dolikuje, ali svoje saradnike i prijatelje, one koji su ih sve vreme podržavali, nisu zaboravili.


Svima onima koji su im pomogli da istraju, ali da steknu ugleg i značaj, ovih dana biće dodeljena priznanja.

-Plaketa i zahvalnica našem listu i novinarki Dragani Jokić Stamenković


Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda (SSOSIB) u uslovima pandemije tiho i bez pompe obeležava pola veka svog postojanja, odnosno pružanja pomoći i podrške svim sugrađanima sa telesnim i intelektualnim teškoćama koji žele da se bave sportom kako rekreativno tako i profesionalno. Reč je o jednoj od najbitnijih institucija za osobe sa invaliditetom u našem gradu, koje okuplja oko 2.000 članova različitog pola, uzrasta, oblika i vrste invaliditeta, ali i različitih sportskih disciplina.

-Naši članovi su sugrađani sa oštećenjima vida i sluha, osobe sa telesnim invaliditetom, kao i osobe sa intelektualnim teškoćama, a promovišemo bavljenje svim vidovima sporta i fizičke kulture. Imamo klubove u atletici, košarci u kolicima, sedećoj odbojci, streljaštvu, kuglanju, šahu, plivanju, paratekvondou, boćanju, stonom tenisu, karateu, konjičkom sportu… – objašnjava Velimir Knežević, predsednik SSOSIB-a.

Rođendan ove organizacije, kaže on, zbog pandemije nije slavljen kako dolikuje, ali svoje saradnike i prijatelje, one koji su ih sve vreme podržavali, nisu zaboravili. Svima onima koji su pomogli da istraju, ali i da steknu ugled i značaj, ovih dana biće dodeljena priznanja. Plakete i zahvalnice oni će darovati pojedincima, udruženjima i kompanijama, nagrade za životno delo pripašće osvajačima zlatnih medalja na svetskim prvenstvima i paraolimpijskim igračima Jovu Cvetanovskom (zlatna medalja na SP u atletici, u Elinburgu 1978), Nenadu Krišanoviću (zlatna medalja u plivanju na olimpijskim igrama u Barseloni 1992) i dugogodišnjem radniku Zorki Gvozdenović, koja je gotovo tri decenije službovala u Savezu.

Među dobitnicama plakete je i „Politika“, a naša novinarka Dragana Jokić Stamenković dobila je zahvalnicu za višegodišnju pomoć, podršku i petnaestogodišnje izveštavanje o njihovom radu.

Savez postoji od 1970. godine, a prijatelja u našem dnevnom listu, kaže Knežević, ima još od 1973. kada se, kako je zabeleženo u monografiji izdatoj povodom jubileja, prvi put u vezi sa njihovim delovanjem pominje „Politika“.

-Nećemo zaboraviti ni kada je pre dve godine „Politika“ digla glas da bi se zaštitila donacija Japana osobama sa invaliditetom koja umalo nije završila kod izvršitelja za namirenje duga privatnika – ističe Knežević.

SSOSIB je inače član Sportskog saveza Beograda i Sportskog saveza invalida Srbije, organizator prvenstva grada u 10 sportskih disciplina, ali i partner, i saradnik u manifestacijama poput Beogradskog maratona, Trke oslobođenja, Dečjeg sajma, Olimpijskog dana trčanja… Organizatori su i u regionu jedinstvene sportske manifestacije „Beograd open“ koja se priređuje od 2014. godine i u ukupno 12 sportskih disciplina imala je oko 800 učesnika iz 14 država. A.V.

Objavljeno: 21. 1. 2021.

Izvor: POLITIKA – Beogradska hronika

Autor: A. V.