Predstavljen rad udruženja „Multis“

ODRŽANA SEDNICA SAVETA OSOBA SA INVALIDITETOM

Foto: Multis NS (www.dnevnik.rs)

Članovi Saveta za osobe sa invaliditetom na jučerašnjoj sednici upoznali su se sa radom Udruženja obolelih od multiple skleroze Južnobačkog okruga „Multis“. Kako je pojašnjen, to udruženje je u sastavu Društva multipla skleroze Vojvodine, koje je osnovano 1991. godine najbrojnije je u pokrajni pošto okuplja više od 230 Novosađana i 50 članova iz drugih opština. Osnovni zadatak tog udruženja je okupljanje obolelih , njihovih prijatelja, lekara i socijalnih radnika, radi ostvarivanja ciljeva bitnih za unapređenje opšteg položaja obolelih.

Aktivnosti koje sprovodi to udruženje u saradnji sa humanim organizacijama Novog Sada su obilasci teško pokretnih i nepokretnih članova, prikupljanje i distribucija humanitarne pomoći za članove, a pre svega lekova, ortopedskih pomagala, hrane, odeće i obuće. U saradnji sa društvenim institucijama, udruženje obezbeđuje razne pogodnosti članstva kao što su: komunalne i telefonske usluge, povlašćena vožnja u gradskom i prigradskom saobraćaju, besplatno parkiranje, putarinu i karte za Štrand, pakete iz Crvenog krsta Grada Novog Sada, korišćenje sportskih terena i drugo.

Udruženje obavlja prevoz članova na sve aktivnosti i lične potrebe u kombi vozilu specijalno prilagođenim za osobe u kolicima, a to su pre svega prevoz do lekara na pregled, invalidsku komisiju i prevoz do banje. Osim toga, udruženje organizuje predavanja i tribine iz oblasti multiple skleroze, podstiče aktivnosti članova na polju kulturno zabavnog i sportsko-rekreativnog života, uspostavlja veze i širi saradnju sa srodnim društveno-socijalnim humanitarnim organizacijama radi ostvarivanja zajedničkih potreba i interesa Multisa. S.K-č

Objavljeno: 20. 1. 2021.

Izvor: DNEVNIK – Novi Sad

Autor: S. K-č