Иницијативе за помоћ особама са инвалидитетом у Општини Оџаци

Децембар су Месецом доброте прогласиле оџачка Локална мрежа подршке инклузивном образовању и Актив учитеља и наставника са инклузивно-образовном праксом.

Фото: Дневник/ В. Фифа

ОЏАЦИ: Децембар су Месецом доброте прогласиле оџачка Локална мрежа подршке инклузивном образовању и Актив учитеља и наставника са инклузивно-образовном праксом.

Како због епидемије коронавируса није било могуће да се обележи Међународни дан особа са инвалидитетома, 3. децембар, дошло се на идеју да се током целог месеца спроведу планиране акције намењене особама са инвалидитетом.

Ове године порука поводом Међународног дана особа са инвалидитетом гласила је – Поновна изградња услова за особе са посебним потребама – инклузиван, приступачан и одрживи свет после Ковида. Акценат је стављен на испоруку новогодишњих пакетића и честитки, које су намењене члановима четири удружења у оџачкој општини која се баве положајем, правима и помагањем особама са инвалидитетом.

У сарадњи са Школом за основно и средње образовање „Вук Караџић” у Сомбору, у великом броју школа одржане су радионице за сензибилизацију вршњака „Не знаш ти како је мени”. Аутори радионице су логопед Уна Младеновић и дефектолог Ђурашин Керкез. Радионице чији је циљ да вршњаци прихвате и разумеју особе са тешкоћама, спроводиле су учитељице, јер су виши разреди били на онлајн настави.

Сваке године се организује дечји ликовни и литерарни конкурс, а ове године проглашена су победницима сва деца која су послала своје радове, честитке и слике за неку особу са инвалидитетом.

Деца су сакупљала материјале за пакетиће, слаткише, школски прибор и играчке, а новогодишњи пакетићи су достављени на адресе четири удружења – „Живети заједно” у Оџацима, Удружењу за помоћ МНРО општине Оџаци „Златна барка”, Удружењу особа са инвалидитетом „Парабућ” у Раткову, док су поклони и новогодишње жеље за ратне војне инвалиде достављени Фондацији „Јунак” у Оџацима.

Координаторка Локалне мреже подршке инклузивном образовању Нада Фунтош Стаменковић захвалила се колегама из школа, посебно из Бачког Брестовца, Каравукова и других, који су анимирали децу и поред свих обавеза у овим условима организовали писање честитки и паковање поклона, као и свим родитељима који су подржали децу.


Платформа крај канала

На приобалном делу канала ДТД код моста према Бачком Грачацу недавно је направљена платформа за пецање која је намењена особама са инвалидитетом. Платформу је направило Удружење за помоћ МНРО општине Оџаци, које настоји да побољша положај особа с инвалидитетом тако да им се омогући излазак у природу, да им се учине приступачним различити видови забаве, у овом случају да приђу каналу ради пецања.

Удружење увек рачуна на подршку локалне самоуправе. У овом случају ЈП „Воде Војводине” уступило је простор за изградњу платформе, а ЈКП „Услуга” и „Јединство” Оџаци су помогли око механизације и људства како би се подлога припремила и простор прилагодио потребама особа са инвалидитетом.

На обали је уређена платформа за пецање, постављена је ограда и подлога од туцаника, а завршетак радова биће на пролеће када је планирано постављање надстрешнице.


В. Х.

Objavljeno: 29. 12. 2020.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. H.