Продајна изложба дневног боравка ШОСО „Милан Петровић” у Каћу

Новогодишње продајне изложбе Дневних боравака ШОСО „Милан Петровић” традиционално се одржавају поводом Међународног дана особа с инвалидитетом, уз разне трибине, представе и дружења.

Фото: Приватна архива, www.dnevnik.rs

Ове године суграђани који желе да подрже рад те образовне установе моћи ће до 12. децембра, од 9 до 12 часова, испред објекта Дневног боравка за одрасле особе с инвалидитетом у Каћу (Партизанска улица 127) да купе ручно рађене производе из грнчарске, кројачке, пољопривредне и креативне раднo-окупационе радионице. На продају су права мала, вешто израђена уметничка дела – саксије и фигуре од глине, разни новогодишњи украси, торбе, украсне кутије и флаше, наруквице и накит, привесци за кључеве, подметачи, магнети, сушено зачинско биље…

По речима стручне раднице – дефектолога ШОСО „Милан Петровић” – Дневни боравак Каћ Милице Николић, продајне изложбе су прилика да се корисници опробају у улози продаваца и суграђанима прикажу своје најлепше радове. У радно-oкупационим радионицама у дневним боравцима за одрасле особе с инвалидитетом корисници могу на продуктиван начин испунити своје слободно време, изразити креативност, одржавати постојећи ниво и даље развијати моторичке и интелектуалне способности, побуђивати осећај испуњености и задовољства кроз презентовање радова.

– Сви производи су ручно рађени и корисници су посветили много времена њиховој изради – истиче Милица Николић, додајући да се производи израђују у радон окупационим радионицама уз помоћ радних инструктора и дефектолога. – Суграђанима су увек занимљиви производи из грнчарске радионице, а најмлађи купци се одушеве играчкицама „трансформерси”, које наш Филип уз велику прецизност и стрпљење израђује од глине. Жене, наравно, увек прво примете торбе из кројачке радионице, а с обзиром на сезону слава, доста се продају украсне флаше и кутије. Наши корисници нарочито уживају у изради привезака за кључеве и наруквица од рециклираног материјала, а девојкама је занимљиво да израђују подметаче декупаж техником.

Здравље корисника и суграђана је увек на­важније па, да би све протекло на најбезбеднији начин, изложба се одржава напољу, уз одржавање дистанце и минимални контакт. Средства за дезинфекцију руку су обезбеђена, а суграђани обавезно морају понети заштитну маску. Ове године због лоше епидемиолошке ситуације све више производа каћки дневни боравак продаје путем друштвених мрежа, те се грађани могу јавити путем странице www.facebook.com/dnevni.boravak.kac .       

С. Ковач

Objavljeno: 10. 12. 2020.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: S. Kovač