Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Prema rezultatima popisa iz 2011. u Srbiji živi više od pola miliona građana koji imaju teškoće ili su potpuno onemogućeni da obavljaju svakodnevne aktivnosti…

Međunarodni je Dan osoba sa invaliditetom. Prema rezultatima popisa iz 2011. u Srbiji živi više od pola miliona građana koji imaju teškoće ili su potpuno onemogućeni da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Procene su da ih je danas više, oko 700.000, što je gotovo 10 odsto stanovništa.

Češće su izloženi diskriminaciji, još nemaju odgovarajući pristup mnogim objektima, stopa nezaposlenosti je oko 13 odsto, a neretko izostaje i podrška u zajednici.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazuje da je položaj osoba sa invaliditetom u vreme pandemije dodatno otežan i apeluje na nadležne državne i lokalne organe da olakšaju pristup uslugama i potpuno ostvarivanje njihovih prava.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević posetila je Međuopštinsku organizaciju Saveza slepih Srbije – Pančevo, gde je istakla da svakog dana svi treba da se bore za jednaka prava svih građana i život bez barijera.

Čestitala je osobama sa invaliditetom njihov dan i navela da je obeležavanje 3. decembra od izuzetnog značaja za društvo u celini.

„Ovaj dan je dan kada imamo priliku da promovišemo prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom. To treba da radimo svakog dana u godini, da se borimo i ističemo da svi imamo jednaka prava i mogućnosti“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je podsetila da je Ministarstvo u saradnji sa NOOIS u januaru 2020. godine pokrenulo kampanju „Srbija bez barijera“.

Cilj kampanje je da se sve pojedinačne aktivnosti koje se realizuju radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, kao što su postavljanje rampi na objektima javne namene, rekonstrukcije i opremanja objekata za osobe sa invaliditetom, obeležavanje značajnih datuma invalidskog pokreta i druge, odvijaju pod zajedničkim sloganom i prepoznatljivim vizuelnim identitetom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana, sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu.

Objavljeno: 3. 12. 2020.

Izvor: www.rts.rs

O tome i na:

Jedna milijarda ljudi ili 15 odsto svetske populacije ima neki oblik invaliditeta – www.danas.rs

MINISTAR UDOVIČIĆ PORUČIO SPORTISTIMA S INVALIDITETOM :Vi ste naši heroji – www.novosti.rs