Za tri i po godine više od 166.000 prijavljenih slučajeva

U Srbiji juče obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Beograd – Za gotovo tri i po godine primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano više od 166.000 slučajeva nasilja u porodici, saopštilo je juče Ministarstvo pravde povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kao i početka svetske kampanje „16 dana aktivizma“.

„Od 1. juna 2017. godine, kada je počela primena tog zakona, pa do kraja oktobra ove godine, grupe za koordinaciju i saradnju, koje su obrazovane na podučju svakog osnovnog javnog tužilaštva, izradile su 51.823 individualna plana zaštite i podrške žrtvama“, navodi se u sapštenju Ministarstva pravde. Kako se ukazuje, javni tužioci su u tom periodu podneli 61.249 predloga za produženje hitnih mera zaštite, dok su sudovi usvojili 60.055 tih predloga.

Od juna 2017. do kraja oktobra ove godine za krivično delo proganjanje doneto je 130 osuđujućih presuda, dok su za polno uznemiravanje donete 84 osuđujuće presude.

Ženska mreža Stranke slobode i pravde (SPP) upozorila je juče da je od početka godine u Srbiji ubijeno 15 žena, a da je više od 11.000 prijavljenih slučajeva nasilja nad njima. Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je juče da je pandemija korona virusa povećala rizik od nasilja nad ženama, a da se sa najviše izazova susreću žene na selu, žene sa invaliditetom i Romkinje, koje su i pre pandemije bile u osetljivom položaju.

Rizik da žene budu žrtve nasilja je povećan usled pandemije korona virisa, zbog čega se Srbija i ove godine priključuje globalnoj UN kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ s porukom ženama da nisu same i da ne čekaju kraj pandemije da prijave nasilje. To je juče objasnilo Koordinacono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da EU nastavlja da podržava aktivnost usmerene ka ostvarivanju pune rodne ravnopravnosti, kao i aktivnosti čiji je cilj eliminacija svih blika nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji. Za datum obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama odabran je 25. novembar kao dan sećanja na sestre Mirabel – Patriu, Minervu i Mariju Teresu koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj Republici 1960. godine. J.D.

Objavljeno: 26. 11. 2020.

Izvor: DANAS – Društvo

Autor: J. D.