Sport nije samo za najbolje od najboljih

Subotički treneri žele da i ovde primene inkluzivni džudo koji postoji u Somboru i za sada im najveći problem predestavlja nedostatak sale

Medjunarodni-dzudo-kamp-Sombor-2018

Subotica – Deca sa invaliditetom mogu da se bave sportom, njihove potrebe za fizičkom aktivnošću ne razlikuju se od tipičnih vršnjaka, ista je radost zbog uspeha, ponos zbog samopotvrđivanja i uspeha, kažu treneri. U Somboru već tri godine Sajonela Krga, master fizičkog vaspitanja i sporta i sertifikovan trener džudoa radi sa decom sa invaliditetom uz podršku grada i pokrajinskog Sekretarijata za sport. Svoj način rada nedavno je predstavila i Subotičanima.

„Želeli smo da dođu i da našem gradskom i sportskom rukovodstvu pokažemo koliko je inkluzivni džudo značajan za decu sa invaliditetom“ kažu u razgovoru za „Politiku“ Đorđe Milošević, džudista i vlasnik džudo kluba „Mija i Zorka“ koji je ugostio Somborce. Milošević je zavrsio specijalističke studije na subotičkoj Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera upravo za rad sa decom sa invaliditetom. Pre pojave pandemije povremeno je radio sa decom u specijalnoj školi „Žarko Zrenjanin“, a posebno i sa četvoro autistične dece. Međutim, njegova želja je da se ova sportska aktivnost otvori za svu hendikepiranu decu.

„Naš najveći problem je što nemamo odgovarajuću salu. Klub „Mija i Zorka“ održava treninge sa populacijom zdrave dece u sali koju smo dobili zahvaljujući jednoj organizaciji koja je imala razumevanja. Ipak, reč je o malom prostoru nedovoljnom za inkluzivni džudo, pri tom ima i stepenice“ kaže Milošević. tako je na nedavnoj prezentaciji on dete sa cerebralnom paralizom na rukama doneo u salu, a trening znači deci jer ne samo što povećava njihovu motoriku, već i im, kaže Milošević pomaže u izgradnji samopouzdanja, socijalnih veština, donosi osećaj uspeha i potvrđivanja. Uprkos tome, u Subotici ne postoji nijedna organizovana sportska aktivnost za decu sa invaliditetom. „Moj plan je da radim inkluzivne treninge i da i bar jednom nedeljno povezujem treninge inkluzivnog džudoa i obične dece“ kaže Milošević čiji je pomoćnik na treninzima je i Slavko Bašić, nekadašnji selektor ženske džudo reprezentacije Jugoslavije.

Nasuprot, subotičkoj praksi u poslednje tri godine u Sombor kroz inkluzivni džudo koji primenjuje Sajonela Krga prošlo je 75-oro dece, od toga njih 45 je zadržalo kontinuitet.

„Sombor je jedna od retkih lokalnih samouprava koja doprinosi za sve kategorije stanovništva i podržava terapeutsko plivanje, rekreaciju za žene ima profesore fiskulture u vrtićima i kroz inkluzivni džudo. Uobičajeno se sport shvata da je za najbolje od najboljih, a sport treba da bude dostupan svima i to čitavog života“ kaže Sajmela Krga.

Ona iznosi podatak o pravilu od devet do deset odsto populacije predstavlja stanvništvo sa invaliditetom i da ovi sugrađani ne smeju ostati nevidljivi i zanemareni kada je u pitanju fizička aktivnost, posebno kada je reč o deci. „Postoji potreba za sportom i ovih kategorija, ali kod nas ne postoji dovoljna svest o tome“ kaže Krga u razgovoru za „Politiku“. Objašnjava da je to lako vidljivo na treninzima kroz uspehe koje deca postižu, napredak koji ostvaruju ne samo u okviru usvajanja novih motoričkih sposobnosti, već i u napredovanju izražavanja emocija, kod autistične dece, ili osećanja ispunjenosti i ponosa što mogu i pred drugima da predstave svoje uspehe.

Sajonela Krga u međuvremenu je izabrana i za predsednika Komisije za razvoj džuda sa osetljivim kategorijama u okviru Džudo saveza Srbije. „Cilj je da bar u pet gradova razvijemo uslove za bavljenje inkluzinim đudom, i Subotica je sredina koja je tu spremna za taj korak“, kaže Krga.o

A. Isakov

Objavljeno: 17. 11. 2020.

Izvor: POLITIKA – Srbija

Autor: A. Isakov