Nova pešačka staza ,,Sakinac“ na Avali

Na Avali je predstavljena nova pešačka staza ,,Sakinac“…

Grad Beograd

Na Avali je predstavljena nova pešačka staza ,,Sakinac“, što je jedna od akcija u okviru Evropske nedelje mobilnosti ,,Mobilnost bez zagađenja za sve“, koja se održava do 22. septembra.

-Na samo 20 kilometara od centra grada imamo izletište i zaštićeno područje Avale, koje pruža svojim građanima iskonsku priliku, čist vazduh i sve vidove rekreacije – od trčanja, šetnje, planinarenja, sportskih aktivnosti ili pak obilaska istorijskih znamenitosti. Posle šetnje stazom ,,Sakinac“, deca iz Saveza izviđača Srbije imala su priliku da obiđu spomenik Neznanom junaku i da se popnu na Avalski toranj – navela je Ivana Vilotijević, sekretarica za zaštitu životne sredine.

Staza je izgrađena od struganičnog kamena, postavljena je signalizacija za osobe sa invaliditetom sa akcentom na slepa i slabovida lica. pre izrade nove staze uklonjena je stara, oštećena asfaltna podloga. Uređen je jedan krak staze prema tornju i drugikrak prema crkvi. Na vrhu Avala,gde se završava staza, urađeno je i veliko ložište za potrebe izletnika. Staza spaja izvor Sakinac sa Mitrovićevim domom, a vreme njenog prelaska je 30 minuta.

Objavljeno: 22. 9. 2020.

Izvor: POLITIKA – Beograd