Суботица унапређује социјалну заштиту: Упослиће личне пратиоце

Данас Суботица има 64 деце корисника који своје тешкоће у развоју савладавају уз помоћ личних пратилаца и 16 корисника одраслих којима је потребан персонални асистент.

Фото: Јасмина Стевановић

СУБОТИЦА: Данас Суботица има 64 деце корисника који своје тешкоће у развоју савладавају уз помоћ личних пратилаца и 16 корисника одраслих којима је потребан персонални асистент.

Како Центри за социјални рад неће убудуће моћи да се баве пружањем услуге личног пратиоца детета и персоналном асистенцијом, Град Суботица намерава да обезбеди ову услугу. Од пружаоца услуге захтеваће се високи стандарди, а упослиће се 80 људи.

– Наш циљ је да кроз најкасније две године Суботица буде пример добре праксе. Лични пратиоци и персонални асистенти имаће уговоре о раду и сва права која из тога произилазе, јер до сада они су били у статусу без здравствене књижице и уплаћених доприноса, формално незапослени, и суштински нико није бринуо о остваривању њихових законски гарантованих права– рекла је недавно Јасмина Стевановић из Секретаријата за друштвене делатности Града Суботице.

Пружалац услуге биће у обавези да обезбеди лиценцираног личног пратиоца/персоналног асистента за свако дете или пунолетно лице, а уколико лица која су до сада пружала услугу личног пратиоца/персоналног асистента, то желе да наставе и у наредној години, биће им омогућено да прођу обуку за обављање услуге, организоване од стране пружаоца услуга и тако стекну лиценцу за пружање услуге.

Суботица сада нема ниједног лиценцираног личног пратиоца, а до сада су примали само по 10.000 динара. Град је суфинансирао услугу пратилаца преко Центра за социјални рад, а делом су учествовали родитељи. Наставиће се са пружањем услуге личног пратиоца до краја августа 2020. Пружаће се највише осам сати дневно, пет дана у недељи, у зависности од процењених потреба корисника, најавила је Стевановић. Услуге персоналног асистента користе пунолетне особе са инвалидитетом. Решења о коришћењу услуга доноси Центар за социјални рад.

В. Х.

Objavljeno: 24. 12. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. H.