Изборила се за рампе на улазу у јавне објекте у Малом Иђошу

Најстарија чланица Друштва за заштиту мајки и деце „Изида” из Фекетића, Весна Пекић је и главни „кривац” што институције у општини Мали Иђош данас имају рампе за особе са отежаним кретањем или инвалидитетом.

Фото: Весна Пекић (десно) поучава друге кориснике везу и шивењу

МАЛИ ИЂОШ: Најстарија чланица Друштва за заштиту мајки и деце „Изида” из Фекетића, Весна Пекић је и главни „кривац” што институције у општини Мали Иђош данас имају рампе за особе са отежаним кретањем или инвалидитетом.

Она је ту идеју „гурала” на састанцима с представницима прошле, али и садашње гарнитуре у локалној самоуправи, и својом упорношћу скренула пажњу на то са чиме се суочавају особе с инвалидитетом, тако да за њих више нема проблема приликом уласка и пролаза у јавне објекте.

– Успела сам да поставе прилазе важним установама у Ловћенцу, Малом Иђошу и Фекетићу. Једино нема у Месној заједници у Ловћенцу, јер није могуће поставити рампу због пуно степеница. У „Изиди” сам од самог оснивања, а највише волим да везем, данас и учим млађе да везу и то су нам најлепше радионице. Волим и да ткам, али и да сам на рачунару- каже шесдесетчетвородишња Весна која је врло активна, упркос инвалидским колицима и чији су радови за дивљење.

За један рад потребно јој је мало времена, јер је врло вешта и брзо везе. Председница „Изиде” Јулијана Пап тврди да је Весна упркос сметњама толико добра у везу, да нико не може да јој парира.

– Када смо почели са радом, имали смо и помоћ родитеља, а Весна је од своје маме научила како да шије и везе, те смо почели рад са сваког аспекта из ког имамо неко знање- истиче Јулијана, а Весна додаје да је њена мајка и шила хаљине женама у селу и све друго што је потребно, али и она данас заради од овог заната.

Пап додаје да су од самог почетка радили корак по корак и померали све границе, а свако је добио неки задатак, тако је и Весна имала задатак за рампе пошто је у инвалидским колицима и управо зато успела да „изгура” своје.

– Јако сам била упорна и стално говорила да желим рампу, једну по једну, док нисам успела, јер сам истрајала у намери- каже Весна Пекић. – Волим јаке боје и недавно сам исткала и једну торбу у дречавим бојама- каже Весна, која нам је и показала како је умешна на машини за шивење.

Радни терапеут Богларка Фараго Пап води креативну радионицу о оквиру Дневног боравка, а од Весне је научила рад на машини.

-То уопште није лако и дан- данас учим. На радионицама радимо гипсане и магнетне фигуре, шијемо, правимо перле, веземо, ткамо, више радимо старе занате. Направили смо и јастучиће од лаванде, правимо и свеће, а пошто долази и Божић правимо и божићне декорације, икебане- каже Богларка.

Током радионица раде и грнчарију, и иако су много пута конкурисали за грнчарску пећ, још је нису добили.

-И даље се надамо, јер нам је то потребно – поручују из „Изиде” потенцијалним донаторима.

М. Стакић

Фото: Р. Хаџић

Пројекат „Остваривање јавног интереса у Малом Иђошу” реализовала је ДВП Продукција, а суфинансира Општина Мали Иђош. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Objavljeno: 23. 12. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Stakić