Pomoć roditeljima sa bebama u kolicima, osobama koje se otežano kreću, starijim sugrađanima: Pons aplikacija za brzu prijavu problema

Osobi koja ukaže na problem je obezbeđena anonimnost, s obzirom na to da prijavu nadležnima dalje prosleđuje pomenuta fondacija

Ivan Novković Foto Privatna arhiva Foto M. Centar

POSREDSTVOM aplikacije za takozvane pametne telefone, koja je Nišlijama odnedavno dostupna zahvaljujući ovdašnjoj fondaciji PONS (ponosni, odgovorni, nesakriveni, samostalni) već je stiglo pet pritužbi iz domena Komunalne policije, Policijske uprave i Saobraćajne policije. Pritom, osobi koja ukaže na problem je obezbeđena anonimnost, s obzirom na to da prijavu nadležnima dalje prosleđuje pomenuta fondacija.

Aplikaciju je moguće preuzeti sa svima dostupne plej prodavnice i, mada je prvobitno bila namenjena osobama sa invaliditetom (OSI) zarad lakšeg prevazilaženja problema sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu, zapravo je mogu koristiti svi kada, na primer u saobraćaju, uoče nepravilnost koju bi trebalo otkloniti.

– Fondacija PONS se od lane zalaže za što viši nivo bezbednosti osoba sa invaliditetom u saobraćaju. Dobili smo mnogo pritužbi od vozača, pešaka i putnika u javnom gradskom saobraćaju koji imaju različite vrste invaliditeta. I, svi prijavljeni slučajevi su potvrdili slutnju da je njima u Nišu funkcionisanje veoma otežano – kaže upravitelj Fondacije Ivan Novković.

Naglašava, međutim, i to da su prepreke pred osobama sa invaliditetom jednake onima sa kojima se suočavaju, primera radi, roditelji sa bebama u kolicima, osobe koje se otežano kreću, stariji sugrađani…

Da bi pomogao što većem broju ljudi, PONS je formirao radnu grupu u koju su uključeni predstavnici lokalne samouprave, Javnog komunalnog preduzeća „Mediana“, JP „Parking servis“, te nadležni iz dve ovdašnje direkcije – za izgradnju grada i za javni gradski prevoz.

SISTEMATIČAN UVID

– DOBRO je to što se Fondacija PONS potrudila da na savremeni način prikuplja informacije koje će biti dostupne velikom broju korisnika, odnosno gradskim institucijama, te javnim i komunalnim preduzećima, koji će ubuduće moći da na sistematičniji način steknu uvid u problematične tačke na teritoriji Niša – procenjuje gradski većnik zadužen za saobraćaj Igor Vojinović.

Objavljeno: 27. 11. 2013.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: D. Alihodžić