Tamara Vučić u Njujorku o autizmu i osnaživanju roditelja

Tamara Vučić je učestvovala na posebnom skupu za vreme zasedanja Generalne skupštine UN na temu „Milijarde koje nedostaju u sistemu zdravstvene zaštite: deca i osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom“…

FOTO: BLIC / RAS SRBIJA

Odgovarajuća i efikasna pomoć deci sa autizmom i drugim razvojnim teškoćama jedino je moguća u bliskoj saradnji sa njihovim roditeljima i starateljima, jer su ta deca, kao i sva ostala, neodvojivi deo svojih porodica, svog prirodnog okruženja kome najviše veruju, poručila je u Njujorku Tamara Vučić.

Tamara Vučić je učestvovala na posebnom skupu za vreme zasedanja Generalne skupštine UN na temu „Milijarde koje nedostaju u sistemu zdravstvene zaštite: deca i osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom“, koji je održan u Njujorškoj javnoj biblioteci, u organizaciji Unicefa, Svetske zdravstvene organizacije i nevladine organizacije „Autism Speaks“.

Srbija je, zahvaljujući saradnji Ministarstva zdravlja Srbije sa tim organizacijama, postala deo pilot projekta (CST-Caregiver Skill Training).

Reč je o programu za roditelje i staratelje dece sa razvojnim teškoćama, sa posebnim akcentom na decu sa poremećajima iz spektra autizma.

„Kada smo nemoćni, naročito kada se radi o našoj deci, najviše patimo. Ovo je program za decu koja imaju poteškoća i njihove roditelje, ali ovo je program i za sve nas, da se probudi uspavano razumevanje, empatija i potreba da se pomogne“, rekla je Tamara Vučić.

Upravo zbog toga i kako bi strah, kao glavni okidač za stigmatizaciju u društvu, bio manji, ovaj program treba da se širi i da se o njemu raspravlja, istakla je Tamara Vučić.

Objavljeno: 25. 09. 2019.

Izvor: www.rts.rs

Izvor: TANJUG

O tome i na:

Tamara Vučić na skupu o pomoći deci sa autizmom i drugim razvojnim teškoćama – www.rtv.rs

-Tamara Vučić u Njujorku o autizmu i osnaživanju roditelja (VIDEO) – www.blic.rs