Pratećeg programa Uhvati film festivala

Prateći program 17. Međunarodnog „Uhvati film“ festivala nastavlja se u utorak i sredu, 24. i 25. septembra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada.

UF_Plakat Uhvati film festival (pr.uhvatifilm@gmail.com)

Prateći program 17. Međunarodnog „Uhvati film“ festivala nastavlja se u utorak i sredu, 24. i 25. septembra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Ulaz na sve program je besplatan!

Razgovor sa povodom: „TI VREDIŠ – gde su, šta rade akteri filmova sa prethodnih Festivala?” na programu je 24. septembra od 18h. Publika će još jednom pogledati snažne dokumentarne filmove sa prethodnih Festivala u kojima su učestvovali omiljeni likovi, a zatim u razgovoru sa njima saznati njihove trenutne životne puteve i koliko ih je dokumentovanje života promenilo i unapredilo. Na repertoaru su filmovi:  „Izvinite što kasnim“, „Neki novi svet“ i „Žena“, nakon čega razgovaramo sa Urošem Miloševićem, Miodragom Petrovićem i Milesom Milinković.

Sa menjanjem perspektiva 17. Međunarodnog „Uhvati film“ festivala nastavlja u sredu, 25. septembra od 18h, razgovorom sa povodom: „HAJDE DA NE ĆUTIMO: seksualno nasilje nad ženama sa invaliditetom“. Nakon snažnog performansa Tanje Josić „Seks i nasilje: od šest do trideset šest“, nastao po tekstu Marijane Čanak, sledi tribina o seksualnom nasilju nad ženama sa invaliditetom. Zajedno sa gostima iz struke, osvestićemo specifičnosti seksualnog nasilja nad ženama sa invaliditetom i istaći odgovornost svih nas da o ovoj važnoj temi govorimo, ne okrećemo glavu pred bilo kojim vidom nasilja, naročito seksualnog, i reagujemo na delu.

Gošće će biti:

  • Ivana Nikolić Zelić, koordinatorka SOS službe Iz Kruga Vojvodina,
  • Biljana Janjić, aktivistkinja u organizaciji FemPlatz i ko-autorka studije o rodno zasnovanom nasilju u rezidencijalnim ustanovama i
  • Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja.

Uhvati film festival se u Kulturnom centru održava svaki dan od 23. do 29. septembra od 18h. Tokom sedam Festivalskih dana biće prikazano premijerno 39 kratkometražnih filmova iz 18 zemalja sveta na te mu invalidnosti, ukupno 6 tribina, dve izložbe i jedan performans. Završnog dana Festivala, biće organizovana akcija doniranja za kuce i mace sa invaliditetom za udruženje SPANS. Uz donaciju poklanjamo bedž!

Svi programi su potpuno besplatni i prilagođeni gluvima (filmovi titlovani, govorni segmenti prevode se na znakovni jezik).

Celokupan program Festivala je dostupan na linku http://sr.uhvatifilm.org/program/

Međunarodni filmski festival Uhvati film održava se od 2003. u Novom Sadu i obuhvata projekcije filmova i prateći program na temu invalidnosti. Jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti, koji nakon novosadskog, svoje izdanje ima i u Rijeci, Banjaluci i Kotoru. Ovogodišnje 17. izdanje Uhvati film Novi Sad održava se pod motom „Ti vrediš“, sa željomda pokaže koliko svi vredimo bez obzira na različitosti i da udruženim snagama možemo da promenimo perspektive. Njegovu realizaciju podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ERSTE banka.

Marijana Ramić

koordinatorka pr aktivnosti

Tel. 064-33-40-139

pr.uhvatifilm@gmail.com

http://uhvatifilm.org/

Izvor: Uhvati film festival (pr.uhvatifilm@gmail.com)