Slepa Viktorija vozi do medalje

Osamnaestogodišnja Kruševljanka Viktorija Dragić ne može da vidi svet oko sebe, ali ga osvaja.

Viktorija sa Ivanom Grujićem, biciklistom

Osamnaestogodišnja Kruševljanka Viktorija Dragić ne može da vidi svet oko sebe, ali ga osvaja. Želi da pokaže moć svima koji ne veruju u sportiste koji ne vide.

VIKTORIJA Dragić (18), iz Kruševca, oslepela je kao šestomesečna beba u inkubatoru, jer joj nisu zaštitili oči. Danas ne može da vidi svet oko sebe, ali ga osvaja. U ponedeljak je bila prva slepa sportistkinja u Kruševcu koja je počela da vozi pravi, profesionalni bicikl prilagođen osobama sa invaliditetom.

Za „Novosti“, obećava da će voziti do medalje.

– Za biciklizam sam se zainteresovala kada sam prvi put sela na tandem bicikl. Probala sam da vozim do Jastrepca – priča, za „Novosti“, Viktorija Dragić. – Verujem da ću napraviti dobre rezultate i na takmičenjima, jer želim da se posvetim ovom sportu. A mogu, verujte, jer već imam osvojene dve medalje u atletici na 100 i 200 metara. Inspirišu me treneri i svaki izazov.

Slepa Kruševljanka kaže da želi da kaže svima koji ne veruju u sportiste koji ne vide da ipak malo bolje pogledaju. I zaista, ukoliko to učine, u Viktoriji će videti talentovanu sportistkinju, učenicu trećeg razreda Hemijske škole, koja je s uspehom završila redovnu Osnovnu školu „Vuk Karadžić“, igrala u dramskim predstavama, a 2015. godine uz pomoć tiflologa priredila i svoju izložbu fotografija u Kruševačkom pozorištu.

Uz nju će na mesto pilota voziti iskusni biciklista KPB „Bela stena“ Ivan Grujić. Od 15 aktivnih članova kluba, njih četvoro je osposobljeno i spremno da vozi sa slepim i slabovidim Kruševljanima.

– Nije cilj samo osvajanje medalja: slepe i slabovide osobe zavise od porodice i pratilaca, i otuda su veoma pasivne. Zato im bavljenje sportom daje dodatno samopouzdanje, osećaju se vrednijim, shvataju da mogu da doprinesu – kaže nam Snežana Radović, predsednica ove organizacije.

Lokalna zajednica imala je sluha da podrži formiranje Sportskog saveza za osobe sa invaliditetom i sve više članova se vraća u rodni grad sa sjajnim rezultatima, ostvarenim na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Podrška u opremanju neustrašivih sportista veoma je značajna.

– Mi se kao društveno odgovorno preduzeće trudimo da pomažemo svuda gde je to potrebno, po tome smo i poznati – napominje, za „Novosti“, Vesna Kovačević Stanković, zamenica direktora Korporacije „Trajal“.

BICIKL VOŽEN NA NAJVEĆIM TAKMIČENjIMA

SVEGA pet profesionalnih tandem bicikala se koristi u Srbiji za sportska takmičenja. Na biciklu identičnom ovom koji je izrađen za potrebe kruševačkih sportista sa invaliditetom, paratriatlonci su osvojili srebro na Svetskom i zlato na Evropskom prvenstvu, a identičan bicikl vožen je i na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

– Ne zovu slučajno tandem bicikl biciklom ljubavi, jer dvoje mora da sinhronizovano pedalira – objašnjava Aleksandar Marić, biciklista i vlasnik firme „Metal DOO“ iz Kragujevca, koja je izradila kruševački bicikl.

Objavljeno: 21. 08. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Babović