Ronilac Milan nadmašio sebe

Evropski šampion u ronjenju na dah za invalide, iz Kucure. Trijumf i na nadmetanju u statičkoj apnei u Vrbasu

Milan Šolaja pod vodom / Foto: Bojan Ilić

EVROPSKI šampion u ronjenju na dah za invalide Milan Šolaja, iz Kucure kod Vrbasa, bio je „negostoljubiv“ kao domaćin drugog kruga međunarodnog takmičenja u statičkoj apnei, na otvorenim bazenima Centra za fizičku kulturu (CFK) „Drago Jovović“ u Vrbasu, gde su se okupili najbolji takmičari iz Slovenije, Srbije i BiH. Milan je u aprilu ove godine, na prvom međunarodnom nadmetanju u apnei za invalide, održanom u Portorožu, u Sloveniji, pobedio sa izvanrednim rezultatom – četiri minuta i 33 sekunde, koje je proveo u vodi, bez disanja, a u Vrbasu je nadmašio ovo postignuće, ostvarivši vreme od pet minuta i 15 sekundi!

– Sadašnji najbolji domet od preko pet minuta je vreme koje inače postižem na treninzima. Dostignuće u Portorožu bilo je praktično bez treninga. Zapravo, jedina vežba uoči prvog međunarodnog takmičenja bila je apnea „na suvo“, to jest „ronjenje“ u krevetu, sa štipaljkom na nosu. I ta priprema bila je vrlo kratka, svega desetak dana pre takmičenja, na kojem sam iznenadio sam sebe, jer je najbolji rezultat treninga sa štipaljkom bio tri minuta i 40 sekundi – navodi Šolaja.

MILAN je počeo da se bavi ovim sportom na sugestiju Branka Ravnaka, osnivača i predsednika Međunarodne asocijacije za hendikepirane ronioce „Adrijatik“ u Sloveniji, sa kojim se upoznao na jednom od kampova za invalide i prihvatio njegov poziv da učestvuje na evropskom takmičenju u Portorožu. Branko i Milan su došli na ideju da apneu promovišu i u Vrbasu.

Posle osvajanja evropske titule Opština Vrbas je Milanu obezbedila besplatne treninge u bazenima i teretani CFK „Drago Jovović“, kao i vežbe disanja sa instruktorom joge, i obećala da će finansirati njegovo učešće na svetskom prvenstvu u apneji, koje će se održati u septembru u Rusiji.

PORED takmičenja u apnei, učesnici manifestacije u Vrbasu oprobali su se i u sportskom ronjenju sa bocama, koje su demonstrirali instruktori Alenka Fidler i Aleš Povše iz Slovenije. Siguran ulazak sa bocama u svet bez gravitacije bio je omogućen i radoznalim posetiocima.

Na takmičenju u Vrbasu prvi put se pojavio Bojan Ilić iz Valjeva, koji je pokazao izuzetan talenat za ronjenje sa bocom, a posebno za statičku apneu. Uz pomoć međunarodne instruktorke iz Rusije Saglare Mandžijeve i Šolajinog trenera Miloša Đakonova, Bojan je osvojio treće mesto s vremenom 3:15, za desetinku sekunde iza drugoplasiranog Nina Batagelja iz Slovenije.

U konkurenciji žena, u Vrbasu, kao i u Portorožu, pobedila je Ljilja Slišković iz BiH sa rezultatom 1:50.

PONOVO NA GOLU

Na takmičenju u ronjenju u Vrbasu promovisan je i rukomet u invalidskim kolicima, koji Milan želi da pokrene u Srbiji, jer je 13 godina bio golman RK Vrbas. Ovu disciplinu, koja će dogodine postati paraolimpijski sport, Šolaja je na terenu CFK demonstrirao sa prvim čovekom rukometa u kolicima u Sloveniji Matejom Lednikom.

– Dogovorili smo se da prezentaciju napravimo i u poluvremenu prve utakmice RK Celje u jesenjem prvenstvu u Ligi šampiona, a ja ću ponovo biti na golu – raduje se Milan.

Objavljeno: 18. 08. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Zoran Rajić