Инклузивни камп развија осећај заједништва

Удружење „Сунцокрет“, као носилац пројекта, и Карате клуб Зрењанин, са школицом спорта „Чигра“, као партнери, заједно су реализовали 13. по реду инклузивни камп на Делиблатској пешчари, у Школско – рекреативном центру Чардак.

Фото: Dnevnik.rs

ЗРЕЊАНИН: Удружење „Сунцокрет“, као носилац пројекта, и Карате клуб Зрењанин, са школицом спорта „Чигра“, као партнери, заједно су реализовали 13. по реду инклузивни камп на Делиблатској пешчари, у Школско – рекреативном центру Чардак.

За овај пројекат су добили подршку Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и Града Зрењанина.

Овогодишњи Инклузивни камп „Чардак 2019“ окупио је тридесетак спортиста, волонтера и тренера, а примарни циљ кампа је, као и до сада, био укључивање особа са сметњама у развоју у спортско – рекреативне и креативне активности, уз успостављање интеракције са младима из редовне популације.

За бројне радионичарске активности на овогодишњем инклузивном кампу били су задужени волонтери Удружења „Сунцокрет“ и Карате клуба Зрењанин. Били су ангажовани и волонтери из других сродних удружења из Жабља и Панчева. Координаторка радионичара била је Татјана Јовић из Панчева, а радионице су још изводили и Милан Кордин (Зрењанин) и Момчило Томић (Жабаљ), као и Лука Мандић, волонтер Црвеног крста Зрењанин. Лекарски надзор током кампа поверен је др Ивану Лукићу.

– У протеклих 12 кампова кроз програм је прошло више од 650 учесника. У последњих неколико година, потпуно бесплатно, поред корисника из Зрењанина, на овим камповима боравили су и корисници из других удружења и градова – каже координатор и иницијатор организације кампова оваквог типа Симо Салапура, уз напомену да је Инклузивни камп „Чардак 2019“ ове године окупио и пријатеље из Жабља и Панчева.

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Сунцокрет“ и Карате клуб Зрењанин позитиван су пример удруживања и међусобне сарадње на овим просторима. Ова сарадња траје више од деценије, и то веома успешно, на задовољство особа са сметњама у развоју и њихових родитеља.

– На оваквим камповима заједничке активности и тимски рад су посебно наглашени. Заједнички тренинзи, дружења и учествовање у разним активностима са особама са сметњама у развоју брзо стварају осећај заједништва, припадности, толеранције и равноправности – каже један од дугогодишњих волонтера кампа Милан Кордин.

Ж. Б.

Objavljeno: 07. 08. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Ž. B.