СЕЛЕКТОР БАЊАЦ СА „ЈУЖЊАЦИМА“ ПИШЕ ИСТОРИЈУ

Припреме за Европско првенство Ц дивизије у кошарци у колицима улазе у завршну фазу.

Председник ГО Пантелеј Братимир Васиљевић додељује медаље

Припреме за Европско првенство Ц дивизије у кошарци у колицима улазе у завршну фазу. Завршна фаза је практично почела у Нишу, учествовањем репрезетативаца на турниру баскета 3х3 „Пантелеј 2019“. На турниру су присуствовали и представници Савеза кошаркаша у колицима Србије (СККС), председник Владимир Кузмановић и генерални секретар Младен Пајевић. По завршетку турнира, репрезентативци су наставили пут Књажевца на двонедељне припреме.

Оно што се чини интересантним, то је да стручни штаб селектора Слободана Бањца се састоји од два тренера који долазе са југа наше државе, Миљана Хаџовића и Ање Лазић.

„Миљан Хаџовић и Ања Лазић су били избор нашег савеза за прве петодневне припреме које су се крајем јуна одржале у Београду. Имао сам информација да познају специфичност патологије физичког инвалидитета, да су бивши кошаркаши, да су школовани у инструкцији физичког вежбања, искуство у опоравку и планирању исхране и суплементације. Током тих припрема договорили смо даљу сарадњу.Сада су у стручном штабу и за двонедељне припреме у Књажевцу и током првенства континента у Софији. Они током тренажног процеса имају аутономију и слободу.“ – изложио је кратку генезу сарадње са кадром „са југа“, селектор Слободан Бањац, уз нагласак да је додата интердисциплинарна вредност организацији.

Селектор Слободан Бањац наглашава да резултат јесте битан, али не и пресудан разлог његовог ангажмана. Његова је жеља омасовљење кошарке у колицима, а то управо показује репрезентација и организација припрема за првенство континента.

„Није нам циљ само резултат, већ анимација особа са физичким хендикепом да се баве кошарком у колицима у сваком „кутку“ Србије. Репрезентација коју водим има тренере из Лесковца и Ниша, значи са југа Србије. Играчи долазе из Београда, Апатина, Параћина, Гњилана, Обреновца, Тутина, Драгаша… Припреме обављамо у Књажевцу уз колосалну подршку Града Књажевца и Спортског савеза Књажевца, па тиме је веома активан и исток државе. Те чињенице доказују да је у овој акцији представљена цела Република Србија.“ – објаснио је селектор Бањац његову мисију и мисију припрема репрезентације, уз опаску да када се додају и репрезентативци који долазе из Бијељине и Бања Луке, целокупна прича добија шири аспект.

ККК „Наис“ постоји од краја 2017. године, а последњих неколико месеци су тренажне активности узеле маха. Свакодневна комуникација између представника „Наиса“ са колегама из СККС-а (а за коју је знао и селектор иако живи у Љубљани), утицала је на њега да почне сарадњу са играчима, а касније и тренерима нишког тима.

„Почетком јуна смо имали један јак међународни турнир у Сарајеву, а на списку играча је био Александар Динић. На жалост, Александар је био спречен, али сам остварио јеко битан контакт са Марком Александровићем, првим човеком нишког клуба. Ипак, задовољство да сарађујемо нишким играчем смо имали на петодневним припремама крајем јуна у Београду. Реч је о дивном човеку, великом раднику и који ће у догледно време бити истински лидер свог клуба. Договорили смо облике сарадње у будућности. Обилазиће нас на припремама у Књажевцу, а биће уз репрезентацију током првенства у Софији. Рачуна се на њега у репрезентативним акцијама од јесени“ – објаснио је сарадњу са Александром Динићем селектор Србије.

Завршне припреме наше репрезентације су почеле турниром баскетом у колицима „Пантелеј 3х3“. Учешће четири екипе, две екипе састављене од репрезентативаца, те ККК „Деспот“ из Београда и ККК „Наис“ из Ниша. Турнир је пратило неколико стотина људи, а организатор турнира, Градска општина Пантелеј је уприличила свечани пријем за представнике СККС-а и репрезентативце, председника Владимира Кузмановића, генералног секретара Владимира Пајевића и селектора Слободана Бањца. Тим поводом, селектор је добио од председника Градске општине Пантелеј, Братимира Васиљевића, захвалницу за развој кошарке у колицима у Нишу.

„Представници Градске општине Пантелеј су све учинили да турнир баскета у колицима буде беспрекорно организован. Топао пријем у ГО Пантелеј на који смо наишли говори у прилог чињеници да се у Нишу кошарка у колицима „примила“ и да локална самоуправа подржава њен развој. Исто тако, показали су велику жељу да направимо успех у Софији. Биће нам лакше ако их видимо у публици да нас бодре, значиће нам. Софија је близу, а обећали су.“ – уз осмех Слободан Бањац сагледава подршку ГО Пантелеј кошарци у колицима.

Европско првенство Ц дивизије траје од 29.07. до 03.08.2019. године, учествује седам земаља, а финалисти могу да изборе пласман у Б дивизију. Србија никада није играла у Б дивизији, а чета Слободана Бањца се припрема да испишу ту нову историјску страницу.

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

др Марко Александровић, ред. проф.
Факултет спорта и физичког васпитања
Чарнојевићева 10А, 18000 Ниш
Република Србија
www.fsfv.ni.ac.rs

Izvor: Marko Aleksandrović <marko.aleksandrovic@gmail.com>