U ring sa lepšim polom

Performans „Mali građanski razgovori u rukavicama“…

Foto B. Janjić

Performans „Mali građanski razgovori u rukavicama“. Neobični izazov umetnika Vladimira Mojsilovića u MSU.

Umetnik Vladimir Mojsilović ukrstio je u subotu, 13. jula od 19 časova, u Muzeju savremene umetnosti, bokserske rukavice sa pripadnicama „slabijeg pola“. Ovo neće biti prvi put da se boksuje sa ženama, jer je performans koji je nazvao „Mali građanski razgovori u rukavicama“ već izvodio u Galeriji NBS, „Transformart“ galeriji, KC „Barake“, na internacionalnom Trijenalu proširenih medija.

U okviru ovih svojih, kako kaže, „rodnih studija“, izazov u rukavicama rodne jednakosti upućen je svima koji se osećaju kao žene spremne da pokušaju da „obore“ ovog umetnika. Do sada su taj izazov ovog slikara i grafičara prihvatale umetnice, kustosi, ali i žene drugih zanimanja.

– Boks je, kao boćanje ili šah, građanska kategorija – tvrdi Mojsilović. – Melanholija, gnev, mržnja u strogim akademskim uslovima kulturnih ustanova i zvaničnih umetničkih manifestacija ustupaju mesto ljubavi, koja se može iskusiti samo u ringu. Ja donosim ring u kulturne institucije.

Boks u kulturnom prostoru je, kako objašnjava, iznuđena pasivno-agresivna reakcija koja se nametnula kao rešenje u skrajnutom i nevidljivom položaju umetnika:

– Ljubav građana škodi umetniku, ravnodušnost ga ubija. Mrzite umetnika – poručuje Mojsilović, uz pozdrav „Dogodine u SANU!“

Učestvovanje u performansu, za koji umetnik garantuje da ima jasni civilni, umetnički, feministički i sportski okvir, uz poštovanje zakona, ograničeno je samo polom. Dobrodošle su jedino – žene.

PAUZA ZBOG „ČISTAČA“

Zbog priprema zahtevne unutrašnje arhitekture, kao i same postavke velike evropske izložbe „Čistač“, MSU će biti zatvoren od 16. jula do 21. septembra, kada je planirano gala-otvaranje retrospektivne Marine Abramović, saopšteno je u petak iz muzeja na Ušću. Do utorka, posetioci će moći da obiđu izložbe „U dodiru sa“, a u nedelju u 11 časova radionicu za slepe i slabovide vodiće studenti FLU. Tokom dvomesečne pauze, svakog dana, osim utorka, radiće blagajna MSU, na kojoj će se prodavati karte za „Čistača“, od 10 do 18 časova.

Objavljeno: 13. 07. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: M. A. K.