OPŠTINI UZVRAĆA ZA PODRŠKU: Petice za svaki dinar

Za Aleksandru Vukašinović pomoć u kući, kao i pratilac do škole.

Mlada devojka vredno uči

Aranđelovčanka prikovana za invalidska kolica. Za Aleksandru Vukašinović pomoć u kući, kao i pratilac do škole.

Sudbina Aleksandre Vukašinović (19), devojke iz Aranđelovca, koja se muči zbog cerebralne paralize, od koje boluje od rođenja i zbog koje ima velike probleme, ganula je mnoge. Uprkos tome što živi sa teško bolesnom mamom i bakom, što je prikovana za invalidska kolica, ona se nedavno sa školovanja iz Novog Sada vratila kao đak generacije Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Dr Milan Petrović“. U Opštini Aranđelovac kažu da će Aleksandri i njenoj porodici pomoći i učiniti sve što je u njihovoj moći da devojci olakšaju život.

Otkad se u rodni grad vratila iz Novog Sada, gde je bila smeštena u domu pri školi i imala sve uslove za samostalan život, Aleksandra u rodnoj kući ima velikih poteškoća u svakodnevnim obavezama. Ni kupatilo, kao ni sama kuća, nije prilagođeno za osobu u invalidskim kolicima.

– Mama Nataša je teško bolesna, i osim što ide na dijalizu, ima i epilepsiju, a baka je posle pucanja aneurizme potpuno dementna – kaže ova devojka, koju život nije mazio. – Sve teže im je da mi pomognu oko kupanja, pa mi je neophodna pomoć u kući. O nama trima brine samo moj deka Milorad (70).

Koliko je Aleksandrin deka skroman, govori činjenica da je pre nekoliko dana posetio nadležne u Opštini Aranđelovac, ali samo da zahvali na podršci i pomoći u Aleksandrinom školovanju u Novom Sadu tokom prethodnih godina. I da im, njenim peticama, pokaže da je opravdala pomoć koju su joj dali. Nije ni pomenuo svakodnevne nevolje u svom domu.

– Nismo ni znali sa kakvim problemima devojčica živi. Opština će joj svakako pomoći – kaže Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac. – Videćemo koji je najbolji način da joj se pomogne kako bi se doškolovala i mogla da pristojno živi.

Kako u Opštini kažu, postoji rešenje za pomoć u kući Vukašinovićima, tako što bi se preko Centra za socijalni rad gerontodomaćica, iz projekta koji Opština finansira, uputila Aleksandri svaki drugi dan, na dva sata. Osim toga, mogla bi da dobije i pratioca za toliko željeni kurs turskog jezika u Mladenovcu. Biće obezbeđena i finansijska pomoć uz podršku socijalno odgovornih firmi u Aranđelovcu, za prilagođavanje Aleksandrinog doma za život.

BRIGA ZA ONE NAJOSETLjIVIJE

Opština Aranđelovac nikada nije bila slepa za probleme najosetljivijih grupa – kaže Radović. – U poslednjih pet godina izdvojili smo 35 miliona dinara za Dnevni boravak dece i omladine sa posebnim potrebama. Izdvojili smo šest miliona dinara za decu kojoj je bila neophodna pomoć za lečenje, a finansiramo sa sedam miliona projekat gerontodomaćica.

Objavljeno: 05. 07. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: B . Caranović